Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Spoeddebat over long covid na uitzending Kassa

11-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
amber ernst kuipers kassa

Kassa omarmde in 2023 een vergeten groep die als gevolg van een coronabesmetting - zo’n 450.000 Nederlanders - de ziekte long covid hebben. Van die groep hebben er 90.000 tot 100.000 ernstige klachten. ‘Ik voel me een schim van wat ik ooit was’, vertelt long-covidpatiënt Melissa Storck (30) in Kassa op 4 februari. In december, negen maanden later, was Melissa nog zieker en er is niemand die iets voor haar kan doen. Ze is bang dat ze nooit meer het leven gaat krijgen dat ze wilde en waar ze zo hard voor aan het werk was. ‘Door long covid ben ik te ziek om te leven.’  Melissa is niet de enige. Zo zijn enkele patiënten zelfs bezig met een euthanasietraject. 

Amber Kortzorg sprak in de uitzending van 9 december met minister Kuipers over long covid. Ondanks dat alle politieke partijen – met uitzondering van de VVD - vinden dat er groot bedrag moet komen voor vier gespecialiseerde klinieken, gaat minister Kuipers geen extra geld vrijmaken voor behandelcentra en behandelingen voor long-covidpatiënten. Dat leidde tot veel reacties. Naar aanleiding van de uitspraken van Minister Kuipers in de uitzending van Kassa stemde er een ruimte meerderheid van de Tweede Kamer in met een spoeddebat over long covid. Naar verwachting zal het debat in januari gevoerd worden. Dan gaat Kassa door met de aandacht voor de ziekte.

Meer over:

#uitgelicht
Delen: