Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Slachtoffers van de Toeslagenaffaire op bezoek bij de koning naar aanleiding van 'Alleen tegen de staat'

7 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
koning

Koning Willem-Alexander ontving op woensdag 6 oktober vijf gedupeerden van het Toeslagenschandaal naar aanleiding van de documentaire 'Alleen tegen de staat' waarin zij vertellen over hoe de klopjacht van de Belastingdienst hun leven totaal veranderde. Gisteren waren zij te gast bij NPO radio 1 'Met het oog op morgen' en talkshow 'Khalid & Sophie' om te vertellen over het gesprek met de koning. "Ik ging daar niet heen met het idee dat de koning ons probleem gaat oplossen, maar het gesprek heeft mijn verwachtingen overtroffen in die zin dat de koning ongelooflijk begripvol, vriendelijk en lief was voor ons", aldus Derya. Verder vertelde Derya op de radio dat de koning heeft toegezegd uit te zoeken waar de extra 1,1 miljard euro die wordt vrijgemaakt voor de afhandeling van de Toeslagenaffaire, naartoe gaat. 

Een dag na de uitzending van de documentaire, op Prinsjesdag 2021, stuurden Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual een brief aan de koning én deden zij een dringende oproep in talkshow Khalid & Sophie om met de koning dieper in te gaan op de mentale en financiële ellende, onzekerheid en vernedering waar de gedupeerden al jaren mee te maken hebben. 

Politici en beleidsmakers als Renske Leijten, Pieter Omtzigt en Farid Azarkan spraken, tweetten en berichtten over het belang van deze documentaire. Dagenlang verschenen er opiniestukken, recensies en columns over de verbijstering hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren in Nederlandse, Vlaamse en zelfs Duitse media. 

Hoewel er al veel gesproken en geschreven is over de Toeslagenaffaire, hebben de persoonlijke, emotionele en krachtige verhalen van de moeders uit 'Alleen tegen de staat' bijgedragen aan meer kennis en bewustwording van de impact van dit schandaal. 

Op 13 oktober vindt er een vertoning van de 'Alleen tegen de staat' plaats voor leden van de Tweede Kamer met een nagesprek met de vijf gedupeerde moeders uit de film over de Hersteloperatie Toeslagen die via een livestream te volgen zal zijn. 

Bekijk hier het fragment van 'Khalid & Sophie' terug.

'Alleen tegen de staat' is terug te zien op NPO Plus

Populair bij BNNVARA