Sfeerfoto van Jaaroverzicht
Jaaroverzicht
Dit zijn de programma's waarmee BNNVARA zaken in beweging bracht.
Jaaroverzicht

Racisme bestrijden begint met een constructief gesprek

2 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
schermafbeelding2021-03-10om09.47.51-2
Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, was De Racisme Kennistest te zien bij BNNVARA. Met deze test wilden presentatoren Natasja Gibbs en Sahil Amar Aïssa laten zien dat het mogelijk is om een constructief gesprek te voeren over racisme, zodat we racisme ook effectief kunnen bestrijden.

In De Racisme Kennistest werd niet getest hoe racistisch iemand is, maar probeerden de presentatoren de kennis over racisme te vergroten en handvatten aan te reiken om racisme aan te kunnen pakken. Wat is institutioneel racisme, hoe ziet alledaags racisme eruit en wat doet het met je geest als je racisme ervaart? En wat kun je met deze kennis doen tegen racisme? Kijkers konden live meedoen via de NPO3-app en zo thuis dit gesprek voeren. Er speelden maar liefst 2992 mensen mee. 

De aanleiding voor het programma sprak voor zich. “We zijn omringd door racisme”, vertelde Sahil aan de Volkskrant. “Het speelt een rol in de hoofdpijndossiers van deze tijd: Zwarte Piet, de toeslagenaffaire, koloniale standbeelden, enzovoort. Het gesprek erover is superongemakkelijk. Als je iemand op racistisch gedachtegoed wijst, zegt de ander al snel: ik bén geen racist. Die reactie is heel begrijpelijk, maar het gesprek loopt daardoor spaak. Je belandt in een welles-nietesdiscussie. In de Racisme Kennistest keken we daarom bewust niet of iemand racistisch is. We zijn voorbij dat punt. Racisme zit in iedereen, ook in mij. En dat is oké. Stap één is om dit bij jezelf te erkennen. Dan kun je er waakzaam op zijn.”

Wees moedig in je ongemak
Er is hoop en er is ook nog een hoop te doen. Niemand kan dat beter laten zien dan Typhoon en trompettist Randell Heye, met wie we speciaal voor De Racisme Kennistest deze video maakten. Bekijk de video hieronder.

Populair bij BNNVARA