Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Kamervragen over en onderzoek naar topsportcultuur naar aanleiding van ‘Voetbaldroom’

22-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
voetbaldroom

De BNNVARA-docuserie 'Voetbaldroom' volgde jonge voetbaltalenten elke stap op weg naar het heilige doel: profvoetballer worden.  De serie kijkt kritisch naar de manier van opleiden in Nederland. De succesvolle profvoetballers Wout Weghorst (VfL Wolfsburg, Duitsland) en Marten de Roon (Atalanta Bergamo, Italië) spelen in de beste Europese competities en kwamen al uit voor Oranje. In 'Voetbaldroom' lieten zij zich kritisch uit over de huidige manier van opleiden, die volgens de profs ook vele slachtoffers kent. Maar ook de clubs zelf zien dat de weg naar de top vele slachtoffers maakt.

De kritiek op het huidige systeem leidde, naar aanleiding van de documentaireserie, tot Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks). Westerveld kaartte het op 31 augustus 2021 aan bij de minister: “Minister, BNNVARA heeft de documentaire ‘Voetbaldroom’ uitgezonden. Daarin kunnen we zien wat het sommige kleine talenten kost om die top te bereiken. Dat ze er soms alles voor aan de kant zetten en als je dan afvalt, en dat gebeurt bij veel van hen, dat sommigen dan helemaal niets hebben. En met sommige kinderen heel slecht gaat, dat ze daar de rest van hun leven last van kunnen hebben. Wie pakt dit op, wil ik de minister vragen? Ik weet dat het gedeelde verantwoordelijkheid is, maar gedeelde verantwoordelijkheid mag geen reden zijn om dit niet op te pakken.” 

Trainers, ouders, scouts en zaakwaarnemers dromen met de jonge voetballers mee. Maar, hoe realistisch is die droom eigenlijk en welke prijs moeten ze ervoor betalen? De kans van slagen is klein, maar dat weerhoudt de jongens en hun families er niet van om er alles voor te doen en te laten om die droom te verwezenlijken. Talent, hard werken, goed eten en slapen, dan ga je het redden. Maar is het wel zo simpel? Is de factor geluk niet ook eentje om rekening mee te houden? Na de vraag van Kamerlid Westerveld deed de minister de toezegging dat ‘De Kamer voorafgaand aan het WGO Sport een brief ontvangt over de invloed van de huidige manier van opleiden van jonge topsporters, mede naar aanleiding van de documentaire Voetbaldroom, in de richting van mevrouw Westerveld.’ Inmiddels heeft sportorganisatie NOC*NSF daarom, mede naar aanleiding van de documentaire Voetbaldroom, een grootschalig onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de Nederlandse topsportcultuur. In januari van 2022 start het onderzoek en zal naar verwachting over drie jaar zijn afgerond. 

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: "We weten ook dat het soms mis gaat. Goed dat er nu een breed wetenschappelijk onderzoek komt naar de topsportcultuur in Nederland met zowel aandacht voor de kracht van de topsport als voor situaties waar het niet goed is gegaan. Daardoor krijgen we een beter inzicht in de zo succesvolle Nederlandse topsportcultuur en ook waar het beter moet."

Meer over:

#uitgelicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.