Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Grensoverschrijdend gedrag bij DWDD

08-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
BNNVARA LOGO ZWART

‘We zullen en moeten het beter doen’

2022 is een turbulent jaar geweest in medialand. Aangewakkerd door ons eigen programma BOOS is er een breed debat ontstaan over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. In november 2022 publiceerde de Volkskrant een zeer uitgebreid artikel over de cultuur bij De Wereld Draait Door, de talkshow die BNNVARA uitzond van 2005 tot en met 2020. Tientallen medewerkers van het programma gaven hierin aan dat ze te maken hadden gehad met grensoverschrijdend gedrag van de presentator en eindredactie. Meerdere (oud-)collega’s lieten bovendien weten hier nog steeds last van te ervaren.

Wij zijn erg geschrokken van de verhalen van onze collega’s. Ze passen niet bij het veilige werkklimaat dat we willen bieden en waar we als omroep voor staan De cultuur op de redactie van DWDD was duidelijk te veel gericht op het eindresultaat en te weinig op het proces van samenwerken. Maar de druk om een mooi programma te maken mag nooit ten koste gaan van onze medewerkers.

De directie heeft diepgevoelde excuses gemaakt naar de (oud)-collega’s die hier mee te maken hebben gehad.  En alle oud-DWDD’ers zijn uitgenodigd om op gesprek te komen want we willen leren van het verleden, om het beter te doen in de toekomst.

We zetten al sinds twee jaar stappen op het gebied van sociale veiligheid en dat zetten we met nog meer vaart voort. Iedere collega moet zich veilig voelen, zichzelf kunnen zijn en met respect feedback kunnen geven en ontvangen. Dat gaat niet vanzelf; we zijn ons er ten volle van bewust dat we hard moeten blijven werken om die veilige werkomgeving voor iedereen te kunnen realiseren. Een ding staat vast: we willen dat er nooit meer een cultuur kan ontstaan waarin wordt geaccepteerd dat er over grenzen heen gegaan wordt.  

Delen: