Met onze acties en programma's zetten we zaken in beweging. Op deze pagina lees je wat BNNVARA, samen met het publiek, teweeg brengt

Amsterdam UMC ziet een stijging in verwijzingen naar siliconenpoli naar aanleiding van ‘3Doc: Moordtieten’

25-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1296 keer bekeken
  •  
Moordtieten - Horizontaal-2

In de ‘3Doc: Moordtieten’ ging YouTuber Dionne Slagter (31) op zoek naar de gevaren van haar siliconen borstimplantaten. Acht jaar geleden koos zij voor een borstvergroting. Maar de laatste jaren neemt het aantal verhalen toe van vrouwen met medische complicaties, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten. Daarmee rees voor Dionne de vraag: wat zit er in mijn lijf? Waar zij eerst sceptisch was, kreeg Dionne echter een uitslag waar ze van schrikt: ook haar implantaten lekken. En dat maakte een hoop los.  

De documentaire zorgde voor veel publiciteit en conversie. Veel mediaoutlets schreven erover. Ook deed Dionne bij verschillende radiostations en televisieprogramma’s, waaronder De Vooravond, haar verhaal. Deze publiciteit bleef niet onopgemerkt, voordat de documentaire op tv kwam was deze al vele malen bekeken op NPO Start. Tijdens de lineaire uitzending zaten maar liefst 240.000 mensen voor de buis. De 3Doc bracht veel reacties teweeg, waaronder van veel vrouwen die ongerust raakten over hun eigen implantaten. Dionne zelf kreeg duizenden reacties via Instagram. Vrouwen die zich zorgen maakten en veel vragen hadden.  

Vlak na het uitzenden van de documentaire merkt het Amsterdam UMC veel van deze impact. De telefoon en mailbox van de siliconenpoli staan roodgloeiend met bezorgde berichten en hun wachtlijsten zijn verdubbeld, laten ze weten op hun website. Prabath Nanayakkara, hoogleraar interne geneeskunde bij het Amsterdam UMC, laat weten dat er echter onvoldoende bewijs is om te concluderen dat álle vrouwen met siliconen borstimplantaten uiteindelijk gezondheidsklachten zullen ontwikkelen. Maar het aantal vrouwen met klachten liegt er niet om. Het Amsterdam UMC laat weten dat ze in samenwerking met het RIVM en verschillende medische specialisten onderzoek doen om meer te weten te komen over mogelijke gezondheidsproblemen. Hierbij wordt gekeken naar eventuele genetische kenmerken of aanwijzingen voor ontstekingsreacties. Ook de klinische waarde van de haartest, die Dionne zelf ondergaat in de documentaire, wordt bij het Amsterdam UMC onderzocht.  

Alle vrouwen met borstimplantaten die klachten ervaren en vermoeden dat deze samenhangen met hun implantaten, kunnen contact opnemen met hun huisarts/specialist voor een verwijzing naar de siliconenpoli. Dat staat op de website van het AMC. Echter is er door de documentaire een toenemende vraag, waardoor de wachtlijst tot 5-6 maanden kan oplopen.  

Meer over:

#uitgelicht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.