Sfeerfoto van It's A Man's World
It's A Man's World

Was te zien bij BNNVARA opnpo3

Het is één van de meest geliefde onderwerpen om over te discussiëren: de positie van mannen en vrouwen in onze samenleving. In Nederland zijn de vastgeroeste rolpatronen van de man als kostwinner en de vrouw als baas in huis, nog steeds terug te zien. Tijd voor een sociaal experiment!
It's A Man's World

Zijn vrouwen betere leiders?

30 okt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
header
Geblinddoekt op een brancard met een pistool in haar hand. Zo ligt Janneke erbij na de nieuwste overwinning van de vrouwen op de mannen in aflevering 2 van It’s A Man’s World. Als beloning krijgen de vrouwen een workshop van ex-militair Sander Aarts. Daarbij ontpopte deelneemster Danike zich al vlug tot een geboren leider. Zijn vrouwen misschien ook gewoon wel heel erg goed in de leiding nemen?
It’s A Man’s World is een sociaal experiment waar mannen steeds meer beperkingen opgelegd krijgen, waardoor ze langzaam in de positie van de vrouw terechtkomen en de vrouwen juist meer in de positie van de man. Zo moeten de mannen iedere dag voor de vrouwen koken. Omgekeerd krijgen de vrouwen steeds meer macht.
Tijdens het programma worden er verschillende workshops gegeven. In aflevering 2 moeten de dames een parcours afleggen. Ze worden daarbij begeleid door Sander Aarts. Ooit was hij werkzaam voor Special Forces. Ook is hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Je raadt het dus waarschijnlijk al: de dames moesten in hun sportkleding verschijnen.
“Als ze de inzichten uit de training goed integreren zullen ze beter samenwerken en dichterbij elkaar staan als groep,” legt Sander uit. “Door de uitdagingen van de workshop te overwinnen, ervaren ze meer zelfvertrouwen omdat ze hebben geleerd dat ze meer kunnen en durven dan ze zelf eerst dachten.”
IAMW AFL 3 MASTER.00_00_02_24.Still006
Trainer Sander Aarts 

De dames dragen één teamgenoot op een brancard door het bos, waar verschillende ballonnen aan bomen zijn bevestigd. Het is de bedoeling dat de ballonnen allemaal kapot worden geschoten. Een oefening die de nodige teamwork en communicatie verreist. Daarbij neemt Danike al vlug de leiding op zich. Dankzij haar aanwijzingen sneuvelen de dames niet met de brancard in de eerste de beste greppel. Uiteindelijk blijft er dus geen ballon heel.
Vanaf het begin van It’s A Man’s World lijkt het vrouwenteam alles beter op een rijtje te hebben. Los van het feit dat de spellen voor een deel in hun voordeel gemanipuleerd worden, lukt het hun ook gewoon goed als een groep samen te werken.
“Je ziet bij vrouwen dat er meer ruimte is voor de dialoog en dat bij mannen de onderlinge hiërarchie nog een grote rol speelt in de samenwerking,” licht Sander toe. “De mannen gebruiken hun fysieke kracht eerder om de opdracht te volbrengen. De vrouwen hebben meer oog voor elkaar.”
Ondanks Danike is het beeld van een leider onbewust bij veel mensen nog vaak een man. In Nederland was bijvoorbeeld Marga Klompé de eerste vrouwelijke premier en dit is alweer een hele tijd terug. Onbewust lijken we vaak een leider te associëren met daadkrachtig en dominant, zogenaamde ‘mannelijke’ eigenschappen. Als een vrouw in haar leiderschap juist wél deze kenmerken toepast, wordt ze al vlug als ‘bitch’ bestempeld.
Ook al hebben we tegenwoordig bijvoorbeeld Angela Merkel uit Duitsland, Mette Frederiksen uit Denemarken en Jacinda Ardern uit Nieuw-Zeeland. Wanneer een vrouwelijke leider blundert of ‘faalt’ (denk aan Theresa May of Hilary Clinton), wordt dit vooroordeel vaak alleen nog maar vergroot.
“Mannen hebben vaak een bepaald beeld bij leiderschap, voornamelijk directief en vanuit een bepaalde autoriteit.” legt Sander uit. “Ze denken dat de leider alles moet weten en kunnen. Ze durven zich daarom vaak minder ‘kwetsbaar’ op te stellen. Iets wat het onderlinge vertrouwen kan tegenwerken. Vrouwen stellen zich vaak opener op richting de rest van het team. In beide gevallen zitten er voordelen en nadelen aan. In sommige situaties is het wenselijk om iets meer direct te zijn (bijvoorbeeld onder stressvolle noodsituaties) en in sommige gevallen moet er juist meer ruimte zijn voor de dialoog. Het sleutelwoord is het bewustzijn om de juiste strategie te kiezen.”

Een ding is duidelijk na het kijken van deze workshop van It’s A Man’s World, geboren leiderschap is gendervrij. Danike zou misschien zelfs wel een militaire operatie kunnen leiden. Onze stem heeft ze in ieder geval al!

It’s A Man’s World, dinsdag om 20.25 op NPO3. Kijk het hele fragment hier terug:  


Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA