Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Wonen in een huis van boomstammen

20 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Houten huis
Arnoud en Baudy wonen sinds een jaar in de bossen van Soest in een huis gebouwd van boomstammen. Deze stammen komen uit Roemenië en hebben het FSC-keurmerk.
Volgens Milieu Centraal is hout een milieuvriendelijk bouwmateriaal als het hout een keurmerk voor verantwoord bosbeheer heeft. Milieu Centraal zegt verder over een houten huis: “Er is heel weinig energie nodig voor de productie van hout, wel aardig wat ruimte natuurlijk. Een voordeel is ook dat het gedurende de levensduur van het huis als koolstofopslag dient. Aan het eind van de levensduur kan een deel van het hout bovendien goed hergebruikt of gerecycled worden. Een ander voordeel is dat hout ook goed isolerende eigenschappen heeft. Via steen lekt veel makkelijker warmte weg.”
De insteek van Arnoud -werkzaam als troubadour en Baudy is ook om zo duurzaam mogelijk te leven, zonder dat ze teveel in moeten leveren op comfort. Tussen de stammen zit vlas, dat is de isolatie. Verder heeft het huis een sedumdak. Dat houdt in de winter de warmte binnen, en houdt het huis in de zomer koel. Het huis wordt verwarmd met een pelletkachel waardoor ze slechts zeven kuub gas per jaar gebruiken. Verder scheiden ze 6 soorten afval en hebben ze weinig spullen.  “Marktplaats is onze zolder”. Verder is het de bedoeling dat het huis ook door anderen gehuurd kan worden als zij gaan reizen.