Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Wat te doen met je chipszak

24 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Chipszak
Het kan zo lekker zijn, een vers en krakend chipsje! Niet heel verantwoord, maar wel fijn. Maar waar laat je die zak?
We aten voor het eerst chips in Nederland in 1958. Een slimme aardappelboer zocht naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. En dat werd een enorm succes.
In 2016 aten we met zijn allen in Nederland 400 miljoen zakken zoute snacks weg.. Dat zijn bijna 24 zakken per persoon per jaar. De meest populaire chips zijn de naturel en paprika-chips. Maar ook smaken als patatje-joppie, bolognese en cheese onion gaan er goed in.
Die chips zitten in kleine, grote en megagrote zakken. Deze zakken zijn van plastic, en de meeste hebben van binnen een zilverkleurig aluminiumlaagje.
Die laag vermindert de doorgang van licht, zuurstof en vocht. En maakt de chips langer houdbaar.
Licht kan de chips muffer laten smaken. Als er zuurstof bij de chips komt, worden de chips ranzig. En van vocht worden de chips zacht in plaats van knapperig.
Maar… die aluminium laag zorgt er ook voor dat je de chipszak bij het restafval moet gooien. Aluminium is namelijk een metaal en dan wordt de recycling van het plastic verstoord. De chipszak kan dus niet bij het plastic afval kan en wordt dus ook niet gerecycled. Best jammer.
Je komt soms zakken tegen die wel helemaal van plastic zijn. Dan zijn ze opgebouwd uit meer lagen plastic om zuurstof en vocht tegen te houden. Die doorzichtige zakken kunnen wél bij het plastic afval.
En als je liefhebber bent… Dan heb je chips al lang op voordat er iets verandert aan de kwaliteit. Kun je net zo goed voor een recyclebare plastic zak kiezen.