Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Waarom is biologisch duur?

9 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
biologische groenten duur
Biologisch is duur, waarom eigenlijk? Hoe komen die prijzen tot stand? Elena gaat groen boodschappen doen.
Waarom zijn biologische groenten duurder?
Biologische groenten zijn duurder dan gewone groenten. Gemiddeld zijn ze anderhalf keer zo duur. Elena vraagt zich af wat de reden is van dit prijsverschil. Ze brengt een bezoek aan bio-boer Luuk Schouten van tuinderij Eyckenstein . Hij gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Daardoor groeien de groenten iets minder hard en mislukt er weleens een oogst. Als er een ziekte uitbreekt wordt er niet gelijk gespoten en onkruid wieden kost een hoop tijd. Maar hoeveel je betaalt voor bio-groenten hangt ook af van het seizoen, vertelt Luuk Schouten. In de zomer zijn courgettes niet duurder dan die in de supermarkt. Hij heeft ook een tip: Als je te weinig geld hebt, koop dan in ieder geval biologische aardappels want dat scheelt een hele hoop gif.
Ware kosten meerekenen
De prijs voor biologische groenten kan niet lager, weet Schouten, hij verdient een dunbelegde boterham in zijn bedrijf. Het probleem is juist dat gewone, gangbare groenten, te goedkoop zijn. De kosten van vervuiling veroorzaakt door de gewone landbouw wordt niet meegerekend in de prijs van die groenten. Dat vindt ook Volkert Engelsman van groothandel in biologische groenten en fruit Eosta . “Als je de ware kosten van de landbouw zou meerekenen, dan kost een biologische wortel net zo veel als een gewone”, legt hij uit. Het gaat dan om de kosten van vervuild water, uitstoot van broeikasgassen, verlies aan biodiversiteit en concessies die worden gedaan aan de bodemvruchtbaarheid. Die zouden allemaal in de prijs van een gewoon worteltje moeten worden meegenomen.
Gewone worteltjestax
Marketingdeskundige Paul Moers denkt niet dat het een goed idee is om extra belasting te gaan heffen op gewone groenten en fruit. Een ‘gangbare worteltjestax’ zou een boerenopstand veroorzaken. De mentaliteit moet veranderen, daar gaat het om. We zijn overigens de afgelopen jaren al steeds meer bio-groenten gaan eten, het gaat dus de goede kant op. En de prijzen van biologische groenten zijn in Nederland zijn al heel laag. De discounters; de Aldi’s en de Lidl’s hebben namelijk inmiddels ook steeds meer biologische groenten en fruit in hun schappen liggen.
AH en Lidl vergelijken
Hoe groot is het prijsverschil eigenlijk tussen de Lidl en de Albert Heijn, vraagt Elena zich af. Ze koopt hetzelfde mandje groenten biologisch én gangbaar in beide supermarkten en doet een interessante ontdekking. Voor het bedrag dat je kwijt bent aan gewone groenten in de AH, koop je hetzelfde mandje, maar dan biologisch, bij de Lidl.