Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Voorverpakte groenten?

31 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
groenten
Wie boodschappen doet, maakt keuzes. Op de groentenafdeling bijvoorbeeld. Want koop je een hele bloemkool? Of kies je voor gesneden bloemkoolroosjes in een plastic zakje? Dat laatste is lekker makkelijk, maar het voelt niet zo milieuvriendelijk.
Waar komt dat gevoel vandaan? Overbodig verpakkingsmateriaal wil je vermijden. En bloemkool in een zakje is al gesneden. Dat gebeurt machinaal en dat kost natuurlijk energie.

Is het dan beter om een hele bloemkool te kopen? Die moet je thuis wél nog uitgebreid wassen. En dat kost water.

Wat is dan de ‘groenste’ keuze?
Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de milieubelasting van het eten van groente zit in de productiefase op het land en niet in de bereidingsfase thuis.

Verspilling van voedsel kost daarom het meeste energie. Alle teelt, transport en gekoelde opslag is dan voor niks geweest. Eten weggooien, dat is pas écht zonde.

Dus als je een hele bloemkool niet op krijgt en de rest weggooit, dan kun je beter een kleine verpakking voorgesneden bloemkoolroosjes in een zakje kopen. De milieubelasting van het elektrisch snijden en het verpakkingsmateriaal is verwaarloosbaar vergeleken met de milieubelasting van voedselverspilling.

Wel zijn voorgesneden groenten korter houdbaar. Je kunt ze dus minder lang bewaren. Eet die bloemkoolroosjes dus metéén!

Met dank aan MilieuCentraal