Tips, tricks en nog veel meer groens!

Vlog: Elektrische apparaten vervangen

23-01-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Apparaten recyclen
Elena woont sinds zeven jaar in haar nieuwbouwhuis met haar gezin. De meeste huishoudelijke apparaten, zoals de afwasmachine en de koelkast, kochten ze nieuw toen ze er gingen wonen. Is het tijd om die te vervangen? Zelfs als ze het nog prima doen?
Elena heeft zoiets weleens gehoord en wil het naadje van de kous weten. Ze gaat op onderzoek uit. Wat blijkt: er is onderscheid in apparaten die vooral milieubelastend zijn in de productiefase, zoals koffiezetapparaat, waterkoker, afzuigkap. Daar moet je zo lang mogelijk mee doen. Maar andere apparaten kosten vooral veel energie tijdens de gebruiksfase. Dat geldt voor wasdroger, vriezer en koelkast. Mariken Stolk van Milieu Centraal licht het toe: “Die apparaten zijn de afgelopen jaren zóveel zuiniger geworden, dat vervanging echt een flinke energiebesparing oplevert.”

Koelkast
Elena onderzoekt eerst haar koelkast. Zeven jaar geleden gekocht, een A+ label was dat destijds. Bij Milieu Centraal kun je een vragenlijst invullen om te zien of je koelkast aan vervanging toe is. De koelkast van Elena gebruikt ongeveer de helft méér energie dan een nieuw model. Als ze een nieuwe koelkast koopt, bespaart ze jaarlijks 100 kWh en zo’n 22,- euro. 

Een nieuwe kopen, is het advies. Maar, dan moet je dat wél kunnen betalen. Mariken Stolk: “Die aanschaf, die zou je nu of in de toekomst doen. Dat bedrag ga je sowieso ooit uitgeven. Als je de koelkast nu vervangt verdien je dat terug doordat het nieuwe model veel zuiniger is.”

En over zeven jaar, vraagt Elena zich af, moet ze dan wéér een nieuwe koelkast kopen? Nee, weet Milieu Centraal. De koelkast is de afgelopen 10 jaar zo’n 60% zuiniger geworden. En die enorme energiebesparing van de afgelopen jaren zal niet zomaar nog eens voorkomen. 

Afwasmachine 
Elena bekijkt vervolgens het energieverbruik van haar afwasmachine. Ook die is zeven jaar oud. Maar, huidige afwasmachines gebruiken evenveel afwasmachines als haar oude model. Ze hoeft dus geen nieuwe te kopen – maar er zijn andere mogelijkheden om de afwasmachine zuiniger te maken. René van de Wouw van de Groene Energiewinkel  verkoopt hotfill voorschakelapparaten. Gewone vaatwassers gebruiken geen warm water uit de ketel, maar verwarmen zelf koud water. En dat kost veel meer energie. Met een voorschakelapparaat sluit je de afwasmachine aan op de kraan en krijg je dus warm en koud water uit de kraan. Je moet dan wel een nieuwe warmwaterkraan plaatsen in de buurt van de afwasmachine. 
Een voorschakelapparaat kost ruim 250,- euro. Maar je bespaart wel flink op de kosten voor warm water, stelt René van de Wouw. 

Nieuwe afwasmachines hebben soms ook zo’n hotfill-optie ingebouwd. Maar die moet je dan wel zelf aansluiten. Het voorschakelapparaat is ook te gebruiken voor wasmachines.   
 
Wasdroger
Elena heeft een condensdroger uit 2005. Dat was destijds een C-label. Daar moet dus milieuwinst te halen zijn met een nieuw apparaat. Ze onderzoekt haar opties bij AEG . Jeroen van der Laan van dat bedrijf stelt dat ze wel 70% energie kan besparen met een warmtepompdroger. Dat is een gesloten systeem waarbij de warmte steeds opnieuw gebruikt wordt voor het drogen van de was. Ook is de compressor veel zuiniger dan in een traditionele wasdroger.

Warmtepompdrogers bestaan al een aantal jaar, maar de populariteit heeft sinds kort een vlucht genomen. Ongeveer de helft van alle verkochte nieuwe wasmachines is een warmtepompdroger. Bij Milieu Centraal vind je een testje of jouw wasdroger aan vervanging toe is.

Recycling
Maar doe je met de oude apparaten, als je inderdaad energieslurpers gaat vervangen? Elena wil ze het liefst doorgeven, zodat iemand anders er nog iets aan heeft. Maar volgens Milieu Centraal is dat niet zo’n goed idee: “Dan blijft dat apparaat bij iemand anders energie slurpen.” 

Recycling van huishoudelijke apparaten is in Nederland verplicht en goed geregeld. Wecycle organiseert de inzameling en recycling organiseert van elektronisch afval voor zo’n 85% van alle Nederlandse gemeenten.

Wecycle-directeur Jan Vlak: “Afgedankte apparaten zijn nog heel waardevol! We kunnen van 1000 kilo wel 840 kilo aan grondstoffen terugwinnen.” En die kunnen dan in nieuwe apparaten worden gebruikt. Je oude apparaat kun je op allerlei manieren laten recyclen. Je kunt het meegeven aan de winkel waar je een nieuw exemplaar koopt. Die is verplicht om jouw wasmachine of koelkast mee te nemen en correct te verwerken. Ook kun je apparaten naar de gemeentelijke milieustraat brengen. Of je kunt je apparaat aan de straat zetten en door de gemeente laten ophalen. Jan Vlak is daar minder enthousiast over: “Als een apparaat aan de straat staat, is er altijd het risico dat malafide bedrijven ‘m meenemen. En die halen wél waardevolle stoffen uit je oude koelkast, maar zorgen niet dat de rest verantwoord wordt gerecycled. Liever niet doen dus.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.