Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Verwarmen met ijs

3 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
verwarmen met ijs
Je huis verwarmen met ijs, hoe cool is dat?
Een ijskelder in de tuin is een nieuwe manier om je huis te verwarmen. Groen Licht bezoekt een school en een boerderij die het duurzame ‘Solareis’ systeem hebben geïnstalleerd.
Hoe werkt dat? Onder het schoolplein van de basisscholen De Brinck en De Petteflet in Uden zit een groot waterbassin. Daarin wordt gedurende de zomer de warmte van de zonnecollectoren op het dak van de school opgeslagen. In de winter onttrekt de school warmte uit het bassin om de school te verwarmen, net zo lang tot het water ijs is. Het maken van ijs, levert extra veel energie op. Dat natuurkundige principe is het geheim van de ijskelder. In de zomer gebruikt de school het ijs uit het bassin om de school te koelen. Een gasaansluiting en airconditioning zijn overbodig, superzuinig dus. Het scheelt de school 20.000 euro aan stookkosten per jaar. Genoeg geld voor een halve juf of meester.
Bob van de Water heeft net een monumentale boerderij in Nijmegen gekocht. Hij wil van het gas af, daarom plaatst hij twee ijskelders in de tuin. Van de Water vindt het idioot dat er nog nieuwbouw huizen worden gebouwd met een gewone gas cv installatie. Verwarmen met gas wordt een zeldzaamheid in de toekomst en dan kunnen al die cv installaties er weer uit.
Ook woningbouwvereniging RWS in Goes gebruikt de ijskelder. 21 sociale huurwoningen halen hun warmte uit waterbassins onder het terras in de tuin.
Het Solareis systeem in nieuw in Nederland, in Duitsland bestaat het al langer.

Populair bij BNNVARA