Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Veganisme

29 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Veganisme
Vegan is hot! En dat is goed nieuws voor het milieu, want met een plantaardig menu bespaar je op je CO2-uitstoot.
Een veganist eet niets van dierlijke oorsprong: geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren, geen honing. Maar hij of zij draagt ook geen wol, zijde of leer en rijdt geen paard. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme zag z’n ledental het afgelopen jaar verdubbelen en schat dat er nu 50.000 veganisten zijn in ons land. Da’s goed nieuws voor het milieu, want de productie van dierlijke eiwitten heeft een enorme impact op het milieu, omdat er veel water, land en minerale brandstoffen voor nodig zijn.
Wie voortaan één dag per week geen vlees eet, bespaart ruim 3% van z’n CO2-uitstoot op voedingsgebied. Laat je dat ene dagje niet alleen vlees maar ook zuivel weg, en eet je dus volledig plantaardig, dan levert dat een besparing op van ongeveer 5%.
Een mens heeft eiwitten nodig vanwege de aminozuren, vitaminen en mineralen die er in zitten. Maar je hebt slechts 50 à 60 gram eiwit per dag nodig, terwijl wij in Nederland gemiddeld 170 gram binnenkrijgen. Er kan dus best wat af. En die eiwitten hoeven helemaal niet van een beest te komen; plantaardige eiwitten voldoen prima, denk aan granen, noten en peulvruchten.
Er is één uitzondering: vitamine B12. Dat zit echt alleen in dierlijk eiwit. Een tekort leidt tot bloedarmoede en neurologische kwalen. Hardcore veganisten slikken daarom B12 als supplement. Aan sommige veganistische producten is het toegevoegd.
Wie zelf wil ervaren hoe lekker en gevarieerd de plantaardige keuken is, kan 5 en 6 maart terecht op VeggieWorld , hét event voor een veganistische levensstijl in de Jaarbeurs in Utrecht. Of doe de Veganchallenge .
Veganrecepten zijn onder meer te vinden op suzette.nu en bietenrood.nl .

Meer over dit onderwerp