Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op Je Bord met Pim Veth: exotische kruiden

11-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
pim veth
In deze uitzending ligt de Larb Gai van (stem)acteur Pim Veth Op Je Bord. Larb Gai is een Thais kipgerecht met véél verse kruiden. “Een explosie van smaken,” vertelt Pim.
Veth kookt graag en uitgebreid, met producten uit het seizoen. Om zijn exotische gerechten op smaak te krijgen, haalt hij verse kruiden bij de toko. Zoals Thaise basilicum. Maar waar komen die kruiden eigenlijk vandaan?
Recept Larb Gai, ingrediënten
500 gram kip (half kippendij en half filet)
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels Thaise vissaus
1 stengel citroengras. Onderkant en buitenste bladen eraf en heel klein gesneden
5 limoen blaadjes. In dunne reepjes.
3 gedroogde chilipepers vermalen tot poeder in de vijzel (of 1 theelepel ‘red pepper powder’ van de toko)
2 Banaan sjalotjes. Heel dun  gesneden in de lengte
2 eetlepels kleefrijst. Of bijvoorbeeld pandanrijst, gaat ook prima.
2 lenteuitjes, in ringetjes.
2 limoenen
Paar blaadjes zaagtandkoriander. Klein gesneden.
Paar takjes Munt
Paar takjes Thaise basilicum
Stuk of wat blaadjes kropsla.

Bereiding
Snij de kip in kleine stukjes. Pak dan een zwaar mes en hak de kip tot grof gehakt. Gaar de kip in een koekenpan met een beetje water en de fijngesneden citroengras.  In een andere koekenpan rooster je de rijst tot een gouden kleur. Daarna wrijf je die in de vijzel tot gruis. Als het gehakt gaar is (als het droogkookt doe je er wat water bij) mogen limoenblad, sesamolie, Thaise vissaus, de gedroogde pepers, de geroosterde rijst, sjalotjes en het sap van de limoenen erbij.
Schep nog even om en laat 5 minuten van het vuur af staan. Dan mogen de lenteuitjes erbij (Lenteuitjes én sjalotjes. Misschien vinden sommigen dat dubbelop. Ik niet.).
Je kunt dit gerecht met rijst serveren als maaltijd.
Ik leg wat slablaadjes op een plank en doe in elk wat gehakt en gooi er flink wat van de koriander, munt en basilicum over.

Antwoord
Elena gaat op zoek naar het antwoord op de vraag van Pim: waar komen de verse kruiden bij de toko eigenlijk vandaan?

Basilicum wordt ook wel ‘koningskruid’ genoemd omdat het zoveel  aroma heeft. Naast  de Europese basilicum die we allemaal wel kennen, groeien er nog tientallen soorten over de hele wereld. Zoals rode basilicum, Thaise basilicum en de dwergsoort Pluto.

Thaise basilicum heeft vaak een paarse gloed. De blaadjes en takjes zijn steviger dan die van Europese basilicum, de blaadjes zijn puntiger en je kunt de nerven goed zien. Ook de smaak is anders: Thaise basilicum smaakt anijsachtig en zelfs een beetje naar munt.

Toko Thanh Hung in Spijkenisse verkoopt  veel verse exotische kruiden. Elke week komen er nieuwe voorraden binnen. Eigenaar Anh Dang vertelt dat de kruiden vers worden ingevlogen vanuit het buitenland. De Thaise basilicum komt dus, inderdaad, rechtstreeks uit Thailand. Omdat de kruiden vers zijn, kunnen ze niet met de boot worden vervoerd.

Vervoer per vliegtuig, dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Kan het ook anders? Elena gaat langs bij tuinderij Van Vugt. Daar kweekt Piet van Vugt allerlei kruiden – óók Thaise basilicum – in de kas. Volgens Van Vugt ziet de Thaise basilicum die hier groeit er anders uit dan de basilicum die rechtstreeks uit Thailand komt. Dat komt door het verschil in klimaat en doordat er anders wordt geoogst. Maar de smaak is vergelijkbaar, zegt Van Vugt.

De tuinderij levert kruiden aan bijna alle Nederlandse supermarkten. Maar Thaise basilicum is nog niet overal verkrijgbaar. Van Vugt levert dat soort exotische kruiden  vooral aan de horeca. Er wordt wel geëxperimenteerd met levering aan supermarkten. De milieuvriendelijker variant van Thaise basilicum is dus wellicht op termijn ook voor Pim verkrijgbaar in zijn plaatselijke supermarkt.

In de herfst en winter levert Van Vugt ook Thaise basilicum, maar die komt dan uit Spanje. Het vervoer naar Nederland, per vrachtwagen of boot, hoeft niet slechter te zijn dan teelt in een Nederlandse kas, stelt Milieu Centraal . Van Vugt heeft nieuwbouwplannen voor een nóg milieuvriendelijker kas. Import uit Zuid-Europa is dan wellicht niet meer nodig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.