Snij de kip in kleine stukjes. Pak dan een zwaar mes en hak de kip tot grof gehakt. Gaar de kip in een koekenpan met een beetje water en de fijngesneden citroengras. In een andere koekenpan rooster je de rijst tot een gouden kleur. Daarna wrijf je die in de vijzel tot gruis. Als het gehakt gaar is (als het droogkookt doe je er wat water bij) mogen limoenblad, sesamolie, Thaise vissaus, de gedroogde pepers, de geroosterde rijst, sjalotjes en het sap van de limoenen erbij.
Schep nog even om en laat 5 minuten van het vuur af staan. Dan mogen de lenteuitjes erbij (Lenteuitjes én sjalotjes. Misschien vinden sommigen dat dubbelop. Ik niet.).
Je kunt dit gerecht met rijst serveren als maaltijd.
Ik leg wat slablaadjes op een plank en doe in elk wat gehakt en gooi er flink wat van de koriander, munt en basilicum over.
Antwoord
Elena gaat op zoek naar het antwoord op de vraag van Pim: waar komen de verse kruiden bij de toko eigenlijk vandaan?
Basilicum wordt ook wel ‘koningskruid’ genoemd omdat het zoveel aroma heeft. Naast de Europese basilicum die we allemaal wel kennen, groeien er nog tientallen soorten over de hele wereld. Zoals rode basilicum, Thaise basilicum en de dwergsoort Pluto.
Thaise basilicum heeft vaak een paarse gloed. De blaadjes en takjes zijn steviger dan die van Europese basilicum, de blaadjes zijn puntiger en je kunt de nerven goed zien. Ook de smaak is anders: Thaise basilicum smaakt anijsachtig en zelfs een beetje naar munt.
Toko Thanh Hung in Spijkenisse verkoopt veel verse exotische kruiden. Elke week komen er nieuwe voorraden binnen. Eigenaar Anh Dang vertelt dat de kruiden vers worden ingevlogen vanuit het buitenland. De Thaise basilicum komt dus, inderdaad, rechtstreeks uit Thailand. Omdat de kruiden vers zijn, kunnen ze niet met de boot worden vervoerd.
Vervoer per vliegtuig, dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Kan het ook anders? Elena gaat langs bij tuinderij Van Vugt. Daar kweekt Piet van Vugt allerlei kruiden – óók Thaise basilicum – in de kas. Volgens Van Vugt ziet de Thaise basilicum die hier groeit er anders uit dan de basilicum die rechtstreeks uit Thailand komt. Dat komt door het verschil in klimaat en doordat er anders wordt geoogst. Maar de smaak is vergelijkbaar, zegt Van Vugt.
De tuinderij levert kruiden aan bijna alle Nederlandse supermarkten. Maar Thaise basilicum is nog niet overal verkrijgbaar. Van Vugt levert dat soort exotische kruiden vooral aan de horeca. Er wordt wel geëxperimenteerd met levering aan supermarkten. De milieuvriendelijker variant van Thaise basilicum is dus wellicht op termijn ook voor Pim verkrijgbaar in zijn plaatselijke supermarkt.
In de herfst en winter levert Van Vugt ook Thaise basilicum, maar die komt dan uit Spanje. Het vervoer naar Nederland, per vrachtwagen of boot, hoeft niet slechter te zijn dan teelt in een Nederlandse kas, stelt
Milieu Centraal . Van Vugt heeft nieuwbouwplannen voor een nóg milieuvriendelijker kas. Import uit Zuid-Europa is dan wellicht niet meer nodig.