Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op Je Bord: een duurzame bruidstaart met Dirk Zeelenberg

08-05-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Bruidstaart Dirk Zeelenberg
Acteur Dirk Zeelenberg wil voor Groen Licht een duurzame bruidstaart bakken. En dat heeft alles te maken met het feit dat Dirk regelmatig optreedt als trouwambtenaar. De taart heeft hij gebakken 'onder leiding' van goede vriendin en tv-kok Sandra Ysbrandy.
Het resultaat is een prachtige bruidstaart met worteltjes! Een ander smaakbepalend ingrediënt van de taart is vanille. En daarom vragen Dirk en Sandra zich af of duurzame vanille bestaat. De laatste jaren zijn er namelijk een aantal publicaties verschenen over de slechte arbeidsomstandigheden van vanilleboeren.
Recept van Sandra Ysbrandy voor de bruidstaart:
Wortelcake met hazelnotencrème
Wortelcake (1 laag)
120 gr zeer fijn geraspte wortel
80 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr suiker
1 theel. kaneel
0,5 theel. kruidnagelpoeder
0,5 theel. gemalen nootmuskaat
0,5 theel. piment
snuf zout
80 ml zonnebloemolie
2 eieren
100 gr walnoten, grof gehakt
80 gr verse ananas, in kleine stukjes
Hazelnootvulling (voldoende voor 2 tot 3 lagen)
200 gr hazelnoten, geroosterd
50 gr bruine suiker
50 gr roomboter
0,5 dl hazelnootsiroop
1 eidooier
100 gr roomkaas
Buitenkant insmeren met (1 laag en bovenkant)
225 gr roomkaas
85 gr boter
175 gr poedersuiker
1 vanillestokje
Garneren met vers fruit bijv. bosbessen en frambozen
Versieren met rietjes, vlaggetjes en pompons
Benodigdheden
Keukenmachine
Ronde bakvorm met diameter van ongeveer 21 cm (omdat het beslag vrij dun is, is een springvorm niet geschikt)
Draaiplateau
Paletmes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in. Meng bloem, suiker, specerijen en zout. Meng in een tweede kom de olie met de eieren. Zeef de droge ingrediënten boven de kom met olie en eieren. Meng met een spatel tot een mooi beslag. Roer nu walnoten, ananas en wortel erdoor.  Doe het beslag in de bakvorm en zet 45 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (de prikker moet er schoon en droog uitkomen). Laat de cake afkoelen.
Wil je een hoge taart maken? Bak dan nog 2 of 3 cakes.
Maak de vulling en het mengsel voor de buitenkant van de cake(s)
Doe voor de vulling tussen de lagen de noten, suiker, boter en hazelnotensiroop in de keukenmachine. Mix tot een egale fijne massa. Meng eidooier en roomkaas erdoor.
Voor de buitenkant meng je roomkaas met boter, poedersuiker en vanillezaadjes. Snijd hiervoor het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap met een mes de zaadjes uit de vanillepeul.
De taart bouw je als volgt op. Leg een cake op het draaiplateau. Smeer de bovenkant in met de hazelnootvulling. Leg hierop nog een cake en smeer opnieuw de bovenkant in met hazelnootvulling. Ga door tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. De zijkant en bovenkant van de taart smeer je met behulp van een paletmes in met het roomkaasmengsel.
Versier de bovenkant van de taart met vers fruit, rietjes, vlaggetjes en pompons.
Dirk ken je vast van Divorce . Daarin speelt hij David Mendelbaum. Veel andere mensen kennen Dirk ook als Bram van All Stars . In 2016 verscheen zijn autobiografische boek Niet bepaald een succesverhaal en nu is hij bezig met een tweede boek. Verder treedt Dirk regelmatig op als trouwambtenaar.
Sandra is tv-kok en presentator. Ze is wekelijks te zien als tv-kok in Tijd voor Max. Ze was ook te zien in het Familiediner, Life4You en Thuis op Zondag.
Over vanille
Vanille is één van de duurste specerijen ter wereld. De prijs van vanille bereikte in 2016 een recordhoogte. Voor een kilo vanille werd in 2016 meer dan 400 euro per kilo betaald. De hoge prijs heeft verschillende redenen:
Vanille is schaars. Daarnaast is het een natuurproduct dus als de oogst mislukt, stijgt de prijs. Ook is de teelt heel arbeidsintensief. En daarnaast is de keten heel ondoorzichtig. Er blijft veel geld hangen in de tussenhandel en dus zijn het meestal niet de vanilleboeren die profiteren van de hoge prijzen.
Bittersweet vanilla
Vakbond CNV en de organisatie Fairfood deden in 2016 onderzoek naar de situatie van vanilleboeren in Madagaskar, 80% van de vanille komt daar vandaan. Uit dat onderzoek blijkt dat driekwart van de 80.000 vanille-boeren in Madagaskar onder de armoedegrens leeft. En dat die boeren nauwelijks profiteren van de hoge prijzen die voor vanille worden betaald. Hier  vind je het volledige rapport.
CNV wil daarom boeren beter voorlichten met behulp van de vakbond in Madagaskar. Ook roepen de CNV en Fairfood bedrijven op om de problemen van vanilleboeren op te pakken.
Platform Sustainable Vanilla Initiative
Jan Gilhuis werkt voor het platform Sustainable Vanilla Initiative . En dat behoort tot de organisatie IDH, Internationale Duurzame Handel. Het platform Sustainable Vanilla Initiative zet zich sinds 2015 met 24 bedrijven in voor een duurzame productie en handel in natuurlijke vanille.
Mede door dit platform zijn een aantal grote bedrijven zoals Unilever en Nestle al overgestapt op de duurzame inkoop van vanille. Ook ontwikkelen ze projecten om duurzame productie te krijgen en te bevorderen. En het platform wil meer bedrijven bewegen om dit op te pakken. Daarnaast heeft het platform ervoor gezorgd dat de arbeidsomstandigheden van de boeren op de agenda staat van de overheid van Madagaskar.
Hoe herken je duurzame vanille?
Sommige producten als ijs en chocola hebben een keurmerk. En als er keurmerk op staat dan moet het hele product verantwoord zijn, dus ook de vanille. De bekendste duurzaamheidskeurmerken zijn Fair Trade, Rainforest Alliance en Organic.
Als je 'losse' vanillestokjes of vanillesuiker koopt, kun je het beste vanille kopen met een bio-keurmerk. Deze is te verkrijgen in bio-winkels. Andere bedrijven zoals Verstegen en Oetker, die ook vanille verkopen, hebben geen aanduiding op de verpakking staan. Wij deden navraag bij deze bedrijven en zij verzekerden ons dat duurzaamheid van vanille de volle aandacht heeft. 
Dutch Vanilla van de Wageningen Universiteit
Binnen enkele jaren kan er vanille van Nederlandse bodem worden gekocht.
In het proefstation van de Wageningen Universiteit in Bleiswijk is met succes onderzoek gedaan of vanille in Nederlandse kassen kan worden geteeld. Tycho Vermeulen is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en hij laat in het proefstation van de WUR zien hoe vanille wordt gekweekt: dat is nog niet zo eenvoudig. Want behalve dat de teelt heel arbeidsintensief is, moeten de omstandigheden voor de teelt van vanille ook optimaal zijn. Dan moet je denken aan de juiste temperaturen, vochtigheid en andere omstandigheden.
In dit proefstation doet de Wageningen Universiteit continu onderzoek naar teelt van 'nieuwe' gewassen zoals bijvoorbeeld hop, wasabi en peper.
Naar verwachting is de eerste Dutch Vanilla over enkele jaren te koop.
Is teelt van Dutch Vanilla duurzaam?
Vermeulen vertelt verder dat de teelt van Dutch Vanilla zeker duurzaam is. Omdat het klimaat in de kassen goed beheerd kan worden, zijn er minder ziektes die bestreden moeten worden met bestrijdingsmiddelen. Verder wordt het water bij de teelt hergebruikt. De vanille gaat geteeld worden in kassen die voor de verwarming gebruik maken van aardwarmte; een energiezuinige manier van warmte opwekken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.