Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op het bord van Sytske van der Ster

09-01-2017
leestijd 5 minuten
274 keer bekeken
Sytske
Sytske is actrice en zangeres. Ze is bekend van haar rollen in de series Co-assistent, Levenslied en Heer & Meester. Ook staat ze in het theater. Ze speelde bijvoorbeeld de hoofdrol in de musical Minoes. En nu zet ze stappen als theaterregisseur. Deze zomer ging haar muzikale theatervoorstelling Nico in première. Ze woont met haar man samen in Amsterdam en in juli 2014 is ze moeder geworden van een zoon.
Sytske noemt zichzelf flexitariër en eet af en toe vlees en vis. Mijn man is vegetariër, al sinds zijn 6 e . Hun zoon eet wel vis en vlees. Maar niet veel, dat wil hij zelf niet. Ze willen hem zelf laten beslissen. Sytske denkt dat ie haar man achterna gaat.
Ik doe bewust boodschappen. Ik kijk naar de herkomst van producten. Ik probeer met het seizoen mee te eten. Ik zal bijvoorbeeld nu echt geen aardbeien eten. Dat vind ik echt iets voor in de zomer. Ga graag op zoek naar speciale ingrediënten. Ik word echt heel gelukkig op de markt. Ik hou van koken. Dus als er vrienden komen dan zoek ik recept en dan ga ik daar het ene ingrediënt halen en daar het andere. Dat wordt dan dus een heel project.
Ik kan niet een keer in de week boodschappen doen of boodschappen voor een paar dagen. Ik bedenk echt op de dag wat ik wil eten. En dat is dan gewoon waar ik zin in heb. Of waar ik het gevoel van heb dat ik daar behoefte aan heb.
Dat kan dus ook wel vlees of vis zijn. Ik heb daarvan ook het idee dat ik dat nodig heb af en toe. Maar het kan ook zo zijn dat dat twee weken niet gebeurt. Ik ga er welk bewust mee om. Het heeft echt te maken met dat ik vind we slecht met de dieren omgaan. En dat ze slecht behandeld worden in de vleesindustrie. 
Ik check ook altijd de nummers op eieren. Die met een 6 ervoor hebben nooit licht gezien en zitten met heel veel in hokje. Ik kies altijd die met een 0 ervoor.
Ook heb ik gezien hoe kweekvis gekweekt wordt. Bijvoorbeeld zalm. Nou dan wil je dat echt niet meer. Met van die anti-bioticabulten. Ik haal vlees meestal bij eco-slager op Elandsgracht en vis bij Volendammer vishandel.
Wat ik ook doe is in restaurant dat als ik iets lekkers eet, ga raden wat er allemaal inzit en dan ga ik het thuis namaken. Zo waren we een keer op Sicilië op vakantie. Toen aten we echt superlekkere pasta met aubergine en rozijnen. Was echt comfort food. Daar moet dan natuurlijk wel hele goede Parmezaanse kaas bij. Dat heb ik nu al heel vaak thuis gemaakt.
Ik hou ook heel erg van de Marokkaanse keuken. Echt lekker ook om te snacken falafel. Heerlijk bij Maoz. Ook dadels enzo vind ik lekker.
Ik kan verder heel goed salades en maaltijdsalades maken. Dat komt door mijn goede vriendin Annemieke. Ik moet haar eigenlijk de credits geven. Vroeger toen we nog studeerden hadden we met vriendinnen een Budget eetkookclub. Dan ging Annemieke echt voor heel weinig geld een 3-gangen menu maken. Zij is nu kok geworden. Zo maak ik nog steeds een salade met rivierkreeftjes en brie. En een salade met gegrilde courgette. Die heeft zij bedacht toen.
Mijn guilty pleasure is ook wel biefstuk. En ook gewoon eten in een heel goed restaurant. Dan check ik van tevoren het liefst wel of het biologisch is.
Voor werk eet ik vaak op locatie. Dan is er meestal een cateraar. Die vriendin Annemieke heeft zelf cateringbedrijf dus vaak probeer ik haar bij een productie naar voren te schuiven. Van haar weet ik dat het goed eten is.
Vraag  
Hoe zit het met mijn zoon. Als hij straks beslist om vegetariër te worden? Is dat goed? Wat heeft hij dan extra nodig? Is het anders dan een volwassene die vegetariër is?
De vraag van Sytske stellen we aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wat hem betreft kan een kind prima vegetariër zijn.
Kan een kindje vegetarisch leven? Ja, dat kan. Er zijn geen bezwaren tegen vegetarisme. Nu zie je dat dat al verschillende generaties gebeurt. En dat kan heel goed. Als je het goed aanpakt, bevat het alle stoffen. Bij vitamine D en B12 moet je opletten. Maar vaak zie je dat kinderen die met hun ouders vegetarisch mee-eten een gezonder voedingspatroon hebben. Kaas en vlees levert namelijk niet veel gezondheidswinst op. Dus dat kan je prima weglaten. 
Wel belangrijk is dat kinderen vetten en eiwitten nodig hebben. Dus daarom vind ik vis wel lastig. Er zitten namelijk omega 3-vetzuren in vis. Die zitten ook wel in planten, ook in zeewier en walnoten. En in lijnzaadachtige dingen. Het is nog een vraagteken of dat verstandig is. Deze stoffen kun je ook binnenkrijgen in de vorm van supplementen. Maar dan is het natuurlijk niet vegetarisch. Vitamine D kan ook uit schapenwol verkregen worden. Maar dat is voor veganisten natuurlijk weer lastig. 
Je moet wel verschil maken tussen vegetarisch en veganistisch. Dat laatste is veel extremer. Daar is wel gedoe over geweest. In jaren 80 was dat populair. Toen zag je groeitekorten ontstaan. Dat is slecht idee. Veganisme kan wel, maar het is wel echt puzzelen en je hebt ook echt supplementen nodig. 
Vegetarisch is dus vooral letten op hoogwaardige eiwitten letten. Met een combi van noten, bonen en granen, kan dat heel goed volwaardig zijn. Het is wat meer uitzoeken. Dan is het ook heel volwaardig en past bij gezondheid.
Pasta zoals geproeft op Sicilie in het dorpje Scopello
Volkoren pasta
Olijfolie
verse peper
4 tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
Pijnboonpitjes (handje vol)
Rozijntjes  (handje vol)
1 grote aubergine
Parmazaanse kaas
Pasta saus:
Snij de ui en bak deze op een laag vuurtje met een beetje olie.
Snij de tomaten en 1 teen knofloof in grove stukken en gooi de pitjes van de tomaat weg.
Doe de tomaten en de knoflook bij de uien en laat het zachtjes sudderen.
Na ongeveer 10 minuten is de saus klaar en moet je 'm een beetje af laten koelen om 'm daarna te purreren.
Voor kleine kinderen die weinig groente lusten kun je ook nog extra groente meekoken in de saus en meepurreren. Bijv. wortel, pastinaak, boontjes of een klein stronkje broccoli. Tomatensaus uit een potje kan ook als je weinig tijd hebt maar is minder lekker en minder gezond.
Wel de rozijnen in een kopje heet water.
Rooster de pijnboonpitjes goudbruin.
Snij de aubergine in kleine blokjes en stoom deze gaar. Dit kun je doen door ze in een pan in een klein laagje water te zetten en een groot bord bovenop de pan te leggen.
Als de aubergine zacht gestoomt is (ongeveer 10/15 min) giet dan het overtollige water af en doe de saus bij de aubergine en pers het extra teentje knoflook erdoor.
Voeg de rozijnen en de pijnboonpitten er op het laatste moment aantoe.

Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking en warm de saus nog een klein beetje op voordat je de borden opmaakt.
Pasta op een bord, saus erop, verse peper erop en lekker veel parmazaanse kaas.
Rode wijn is heel erg lekker erbij! Een salade met verse basilicum, mozzarella en tomaten ook.
Delen:
Al 100 jaar voor