Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op het bord van Sanne Vogel: vissaus

21-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Op je bord: Sanne Vogel
Actrice, regisseuse en schrijfster Sanne Vogel maakt vandaag in 'Op Je Bord' glasnoedels met boerenkool en een knal groen omeletje. En met nog een belangrijk ingrediënt: de smaakmaker vissaus. Sanne noemt vissaus haar grote guilty pleasure. Maar bestaat er ook een vissaus die duurzaam is?
Het leukste aan koken vindt Sanne dat je het helemaal zelf kunt bedenken. Dat je het ene met het andere combineert en dat er iets ontstaat. Sanne gebruikt dus geen kookboeken. En met succes, want Sanne heeft geregeld een huis vol eters. Haar beste vriendje Noah is elke keer weer verbaasd hoe Sanne met heel veel groenten iets onwijs lekkers te maken. Om nog meer mensen van haar kookkunsten te laten genieten zet Sanne vanaf deze maand ook filmpjes van haar gerechten online .
Sanne vindt bewust eten belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je gaat toch ook geen benzine in een dieselauto stoppen. Daarom eet Sanne veel groente. Boerenkool is volgens haar een soort supergroente boordevol vitamine C.
Thais eten is favoriet bij Sanne en daarom gebruikt ze graag vissaus. Ze noemt het haar guilty pleasure. Omdat Sanne niet kan geloven dat de vis in de vissaus die ze voor anderhalve euro bij de toko koopt goed gevangen is en een MSC-keurmerk heeft. De vraag van Sanne is dan ook of je aan vissaus kan komen die wel een beetje ok is?
Voor het antwoord op de vraag van Sanne gaan we eerst langs bij Christien Absil van de Viswijzer . Volgens Christien is goede vissaus gemaakt van duurzame vis. Zij vreest dat die vissaus nog niet bestaat. Dat komt omdat de vissaus uit de toko gemaakt is in Thailand. En daar nemen ze het niet zo nauw met visserij. Voor een keurmerk zijn er regels over hoe je vis vangt en hoeveel je vangt. Dat gebeurt in Thailand nog helemaal niet. Bovendien zetten ze illegale arbeiders op de boten. Die werken voor een heel laag loon maanden op zo’n boot. Die worden behoorlijk misbruikt, aldus Christien.
Vissaus is gemaakt van gefermenteerde vis. Christian Weij is schrijver van het boek Verrot Lekker en deskundige op het gebied van fermenteren. Fermenteren is het maken van een eetbaar product met micro-organismen: met bacteriën, schimmels en gisten. Dat klinkt eng, maar dat is het niet, volgens Christian. Want we eten heel veel producten die op die manier gemaakt zijn: brood, bier, wijn, kaas, boter, crème-fraîche en dus ook vissaus. 
Voor de Aziatische vissaus wordt meestal gebruik gemaakt van ansjovis. Maar vissaus maken kan ook heel goed met andere soorten vis, zoals haring en makreel.  Christian gaat voor Sanne aan de slag met makreel. Om zelf vissaus te maken heb je de hele vis nodig. Dus ook de ingewanden. Want juist in de darmen zitten de enzymen en de bacteriën die je nodig hebt om de vis goed te laten fermenteren. De regel is dat je minstens 10 % zout gebruikt. Dus op een kilo vis minstens 100 gram zout. Dan is het een kwestie van mengen en in een pot goed afsluiten. Het goedje laat je vervolgens minstens zes maanden laten staan. De bacteriën lossen het vlees op en uiteindelijk houd je een donkere en dikke vissaus over. Die zeef je en het resultaat is een donkere vissaus. 
Europa wil de handel in illegaal gevangen vis aan banden leggen. Daarom is er een kaartensysteem opgesteld. Een land met een gele kaart, krijgt een waarschuwing. Een rode kaart betekent een import verbod. Thailand heeft een jaar geleden een gele kaart gekregen
De EU voert nu de druk op Thailand op om te zorgen dat ze de visserij is geregistreerd en dat het grote aantal illegale vissersboten terug te dringen. Doen ze dat niet, dan volgt een rode kaart en is de kans groot dat producten als vissaus niet meer Europa in kunnen komen.
Het recept van Sanne Vogel: Geroerbakte boerenkool met knalgroene omelet
Het recept is voor twee personen.
Benodigdheden
Knalgroene omelet: 
Boerenkool
Misosaus
We beginnen met de knalgroene omelet. Was de bladspinazie en laat het enkele minuten stomen. Ondertussen snij je de ingredienten en stop je ze in de blender, samen met het ei. Haal de spinazie van het vuur en laat het afkoelen. Knijp zoveel mogelijk het vocht uit de afgekoelde spinazie, anders wordt de omelet zompig en dat is niet lekker. Dat willen niet. Doe de spinazie ook in de blender en zet de machine aan.
Als het een mooi groen geheel is, ben je klaar met blenden.
Schep 2 eetlepels olijfolie in een bakpan en laat de pan goed heet worden. Doe het mengsel in de pan en dan is het bakken geblazen. Je ziet vanzelf wel wanneer de omelet klaar is.
Dan is het tijd voor de Misosaus. Kook twee kopjes water in een pan en laat de plakjes gember heel even meekoken. Knijp het hele zakje miso erin en roer totdat het een geheel wordt. Aan het eind, naar smaak, vissaus toevoegen.
De boerenkool is heel erg makkelijk. Was de boerenkool en snij het in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in de pan en roerbak knoflook, rode ui en peper. Na drie minuten kan de boerenkool erbij. Lekker roeren totdat het iets geslonken is. Dan is het tijd voor de vissaus. Lekker veel. Dat is lekker.
Tot slot is het tijd voor de glasnoodles. Daar kan weinig mis aan gaan. Pan water, laten koken. Glasnoodles erin en na enkele minuten is het klaar.
En dan de laatste fase. Glasnoodles op het bord, misosaus eroverheen, daar gaat de boerenkool overheen en tot slot plakjes van het knalgroene omelet eroverheen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.