Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op het bord van Özcan Akyol

19 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Op het bord van Özcan Akyol
Özcan Akyol groeide op in een troosteloze omgeving, kwam in een jeugdbende terecht en belandde in de gevangenis. Daar ontdekte hij zijn passie: schrijven. Inmiddels heeft hij twee succesvolle romans op zijn naam staan en is hij een veelgevraagd columnist. Hij leidt nu een rustig gezinsleven in Deventer, samen met zijn vriendin Anna en dochtertje Mia. Hij eet het liefste zeven dagen in de week vlees, maar Anna kookt graag gezond. Vis vinden ze alletwee lekker, ze eten regelmatig garnalen. Hij vraagt zich af: kun je met een gerust hart Hollandse garnalen eten?
Deze vraag is niet simpel te beantwoorden. Er zijn voldoende garnalen in de zee; het diertje wordt niet overbevist. Maar de garnalenvisserij heeft geen eenduidige regelgeving en controles om het duurzaamheidskeurmerk MSC te mogen dragen. De visserij zit wel in een traject om het keurmerk te krijgen. Aan het begin van 2017 wordt bekend of het keurmerk zal worden toegekend.
Een aantal vissers probeert verantwoord te vissen. Eén van hen is Johan Rispens uit Lauwersoog. Hij vist met speciale netten om bijvangst zoveel mogelijk te beperken. Ook vaart hij op bepaalde momenten niet uit, om het leefgebied van de garnaal tot rust te laten komen.
Maar het is (nog) niet mogelijk voor Johan om zijn garnalen onderscheidend op de markt te brengen.
Sinds kort ligt er wel dagverse garnaal in de supermarkt. De meeste dagverse garnalen worden machinaal gepeld in de fabriek van de familie Kant in Lauwersoog. Niet-dagverse of ‘gewone’ Hollandse garnalen worden na vangst in de Waddenzee of de Noordzee per vrachtwagen vervoerd naar Marokko. Daar ontdoen peldames ze van hun jasje en worden ze teruggereden naar Nederland. In een periode van zo’n drie weken legt een gewone Hollandse garnaal duizenden kilometers af, voordat hij op je bord terecht komt. Kies daarom voor dagverse garnalen die in Nederland worden gepeld.
 Meer informatie over de verduurzaming van de garnalenvisserij van Stichting De Noordzee:
RECEPT:  De salade met Hollandse garnalen van Eus en Anna
Ingrediënten
150 gram gemengde sla
2 rijpe avocado’s
200 gram Hollandse garnalen
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
4 grote augurken, in stukjes
3 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
1 eetlepel (verse) citroensap
½ eetlepel dille
Peper en zout naar smaak
Bereiding
Halveer de avocado’s, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snij in blokjes.
Hussel de blokjes avocado met de garnalen, cherrytomaatjes en de stukjes augurk.
Maak van de mayonaise, citroensap en dille een dressing en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de sla over twee borden en schep hier de avocado garnalen salade op. Serveer met de dressing. Eet smakelijk!