Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op het bord van Jolanda van den Berg

4 sep 2017
  •  
leestijd 4 minuten
jolanda van den berg
In deze uitzending liggen Op Je Bord zoete aardappelkoekjes en een salade van waterkers met pistache en citroendressing. Dit gerecht maakt actrice Jolanda van den Berg. Als een volleerd kok laat ze zien hoe je dit bereidt. En als je wilt weten hoe het smaakt, kun je het zelf ook maken. Het recept staat onderaan dit artikel. 
Waar ken je Jolanda van?
Jolanda is actrice. Je kent haar van de films Black Out, Dik Trom en De Boskampies en van Dokter Tinus. Ze speelde op het toneel onder andere in “50 Tinten… de parodie” en je kent
Jolanda speelde in 2016 met Helge Slikker de muziek-theater voorstelling NICO. In november gaat ze met die voorstelling naar New York. Ook is Jolanda in het najaar te zien in de serie Papadagen. Verder is ze nu bezig met een project van Christaan Bastiaans, beeldend kunstenaar: Code 66.
Citroen
Voor het recept gebruikt Jolanda volop citroen. Niet alleen het sap, maar ook de schil van de citroen. Jolanda gebruikt daarvoor een biologische citroen. Ze vraagt zich af of je ook de rasp van een gewone citroen kunt nemen. Is dat wel gezond?
De gewone citroen
Milouska zoekt het uit. Zij gaat eerst te rade bij Tjeerd Hoekstra. Hij is werkzaam bij het bedrijf Total Produce , een grote importeur van citrusvruchten in de Rotterdamse haven.
Hoekstra vertelt dat de conventionele citroenen zijn behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. En dat de citroenen een waslaag hebben om te voorkomen dat microbeschadigingen ontstaan die tot bederf kunnen leiden. Toch kun je gewoon de citroenschil gebruiken in je gerechten. Er gelden namelijk hele strenge Europese normen voor de hoeveelheid chemische middelen die erop mogen zitten. En die normen zijn zo vastgesteld dat de middelen geen gevaar zijn voor de volksgezondheid, aldus Hoekstra.
De bio-citroen
Pieter de Keijzer geeft de voorkeur aan een biologische citroen. Hij is werkzaam bij Eosta . Dat is een groothandel en importeur van biologisch groente en fruit.
In de Natuurwinkel in Alphen aan de Rijn vertelt de Keijzer aan Milouska dat op bio citroenen niets zit. Dus geen bestrijdingsmiddelen en geen was. “Wil je gif in je eten, ik niet” aldus de Keijzer.
De hoogleraar
Milouska is in verwarring en gaat naar Hoogleraar omgevingsgezondheid Peter Boogaard. Hij is heel duidelijk: als je kijkt naar het gezondheidsrisico van chemische stoffen dan gaat het altijd over de hoeveelheid van die stoffen. Zolang je geen 350 gram citroenschil per dag eet, kan de citroenschil van een gewone citroen absoluut geen kwaad voor je gezonheid.
De normen voor de hoeveelheid chemische stoffen die gebruikt mogen worden zijn ook uitermate streng gesteld. Deze middelen zijn namelijk getest op ratten en van de laagste hoeveelheid waar deze nog net niets van krijgen, daar gaat men bij het vaststellen van de normen een factor 100 onder zitten.
Conclusie: voor je gezondheid maakt het dus niets uit of je de gewone of de bio citroen gebruikt. Alleen is de bio citroen beter voor het milieu, en de gewone citroen beter voor je portemonnee!
Recept
Zoete aardappelkoekjes
Ingrediënten (als bijgerecht voor ruim 2 a 3 personen)
Saus
Stoom de zoete aardappelen botergaar en laat ze in een vergiet minstens 1 uur uitlekken/ afkoelen. Klop ondertussen alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet hem opzij.
Doe de aardappelen als ze droog zijn in een mengkom met de overige ingrediënten (behalve de boter). Mix alles goed, liefst met de hand, tot een gelijkmatig mengsel; doe dat niet te lang. Het moet een samenhangend mengsel zijn; voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe.
Smelt een beetje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep voor elk koekje een eetlepel aardappelmengsel in de pan en druk het met de bolle kant van de lepel uit tot een koekje van zo'n 5 cm doorsnee en 1 cm dikte. Bak de koekjes op half hoog vuur in circa 6 minuten aan elke kant tot ze een bruine korst hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen. Dienstbaarheid of warm op en geeft de saus erbij.
Salade van waterkers met pistache en citroendressing
Ingrediënten voor ruim twee personen:
Dressing
(kan ook met frambozenazijn of oranjebloesem, nu dus met citroen) aangezien dat ook in het andere gerecht zit
Doe de waterkers en de kruiden in een grote mengkom en zet deze op zij tot de salade gaat op dienen (je kunt hem in de koelkast enkele uren afgesloten bewaren).
Klop in een kommetje ingrediënten voor de dressing door elkaar. Giet de dressing vlak voor het serveren over een salade, strooi daar de pistachenoten overheen. En qua kleur kun je het nog afmaken met een klein beetje citroenschil.