Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op het bord van Dorian van Rijsselberghe

14 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Op het bord van Dorian van Rijsselberghe
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is hard aan het trainen voor de Olympische Spelen. Het water is zijn speelveld, maar ook zijn grote kopzorg: hij maakt zich zorgen over al het plastic dat in de oceanen drijft. Dorian heeft laten weten de waterkwaliteit in Rio ‘walgelijk vies’ te vinden. Samen met de Plastic Soup Foundation zet hij zich in voor schonere oceanen.
Geertje van Rijsselberghe, de moeder van Dorian, maakt aardappelpannenkoeken van zilte aardappels. Haar recept:
Bij de aardappelpannenkoeken serveert Geertje lam en een salade van strandbiet, ijskruid en zeekoolspruiten. 
Verzilting

Dorian maakt zich zorgen over de vervuiling van de zee. Veel mensen maken zich ook zorgen over verzilting door de zee, maar dat is nou net iets waar Dorian zich geen zorgen over maakt. Sinds 2010 onderzoeken wetenschappers op een proefbedrijf op Texel – waar Dorian vandaan komt – welke gewassen groeien op zilte, dus zoute, grond. Hiermee hopen ze ook een bijdrage te  leveren aan het wereldvoedselvraagstuk. Marc van Rijsselberghe, de vader van Dorian, zwaait er de scepter.
Verzilting is wereldwijd een groot probleem: 1,5 miljard hectare grond is te zout. Sowieso is 70% van al het water dat in de landbouw gebruikt wordt verzilt, waardoor er niet onbeperkt water aan de normale gewassen gegeven kan worden, anders gaan ze dood. In plaats van het zoeken naar een manier om de grond minder zout te maken, kiest Marc van Rijsselberghe ervoor om te onderzoeken welke groenten geschikt zijn om in die zilte grond te telen.
Van Rijsselberghe: “Hierdoor ontdekken we welke groentesoorten welk percentage zeewater aankunnen. Om de aardappelen als voorbeeld te nemen: de norm voor aardappelen was 1,7% zeewater. Door ons onderzoek blijkt dat bepaalde aardappelsoorten zelfs 50% zeewater aankunnen. Wereldwijd was er 1,5 miljard hectare zilte grond, waar dus niets op verbouwd kon worden. Doordat wij nu weten welke groente- en aardappelrassen er wél kunnen groeien, is er 300 miljoen hectare landbouwgrond ontstaan. Dat betekent heel veel.”