Tips, tricks en nog veel meer groens!

Nieuw: wc-papier wordt fietspad

05-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1943 keer bekeken
  •  
wc-papier
Per dag verbruikt de gemiddelde Nederlander 25 velletjes wc-papier. De meeste mensen gaan een keer of 8 per dag. De verschillen per persoon zijn groot, mocht u zich hierin niet herkennen. Je hebt vouwers en je hebt proppers. Ongeveer 65% van de mensen vouwt en ongeveer 35% propt. Proppers verbruiken meer papier en daar is ook onderzoek naar gedaan. Vouwers zijn over het algemeen wat serieuzere mensen en proppers zijn over het algemeen wat chaotischer.
25 velletjes per dag per persoon komt neer op anderhalve rol per week per persoon en dat is 78 rollen per persoon per jaar. Reken voor een rol wc papier ongeveer € 0,50, dan kom je ongeveer op € 39,- per jaar uit per persoon. Dat zijn de kosten in geld. Maar als je bedenkt wat het aan bomen kost, want niemand staat daar bij stil, maar we spoelen wereldwijd elke dag 27.000 bomen door de wc.
Alleen al in Nederland wordt de totale hoeveelheid toiletpapier die op de rioolwaterzuiveringen uit afvalwater kan worden gezeefd, geraamd op ongeveer 175.000.000 kg per jaar. Bij volledige verwerking kan hieruit 110.000.000 kg bioplastic worden gemaakt. Een hoeveelheid die overeenkomt met 18 miljard biologisch afbreekbare plastic tasjes (verbruik in Nederland is circa 4 miljard tasjes per jaar).
De Rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in de Beemster verwerkt jaarlijks ongeveer 8,8 miljoen m3 afvalwater, zegt Bob de Boer, projectleider aldaar, en dat is per uur 1 miljoen liter water en dat afvalwater wordt gezuiverd en fijn gezeefd waarbij onopgelost materiaal als wc-papier en haren eruit wordt gefilterd. De cellulose uit wc-papier kan worden omgezet in bioplastic. En dat gebeurt bij afvalverwerker Attero.
Die bioplastic kan worden ingezet bij het maken van verpakkingsmateriaal, wegwerpbekers, bestek-en borden, plantenpotjes etc. De verwachting is dat de behoefte aan bioplastics de komende jaren met 18-22% zal groeien.
Van dat geryclede afvalmateriaal kan men nog goeie andere grondstoffen maken voor onder andere producten als isolatiemateriaal voor in de bouw, karton voor bijvoorbeeld de pizzadozen, groene meststof en zelfs asfalt. Er zit al cellulose verwerkt in asfalt maar dan is het nog cellulose gewonnen uit hout van bomen, hier gaat het om gerecyclede cellulose en dat is nieuw. Groen Licht ging kijken bij het enige fietspad in Nederland dat gemaakt is van gerecycled wc-papier, namelijk in Friesland bij het plaatsje Stiens.
Waterschappen bepalen zelf waar hun afval, oftewel cellulose naartoe gaat voor recycling. Mocht blijken over een jaar, dat het verwerken in asfalt een groot succes wordt, en er meer behoefte is aan gerecycled cellulose voor die tak van verwerking, dan zullen meerdere waterzuiveringsinstallaties leveren aan de asfalt producenten. Maar de levering voor bioplastics is ook heel belangrijk.
Voor deze projecten “Winnen wat van waarde is” vroegen de Waterschappen van Aarle Rixtel in Brabant en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de 28-jarige kunstenaar Nienke Hoogvliet uit Delft, of zij voorwerpen kon maken van dit gehygieniseerd materiaal om te laten zien hoe waardevol en mooi het materiaal eigenlijk is. Nienke heeft een soort van mini-collectie gemaakt van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, zoals een lange tafel, waarvan het blad gemaakt is van papier marche klei, een drietal hang- lampen die daadwerkelijk kunnen branden en een aantal  kommetjes en schaaltjes in meerdere maten die heel licht zijn. Je kan ze natuurlijk gebruiken mits je ze dan niet na gebruik  hoeft af te wassen, maar ze zijn vooral decoratief. Op haar website kun je meer lezen over haar werken en ook andere werken waarvoor ze ook in Groen Licht is geweest en je kunt de kommetjes bestellen. De prijzen variëren van 15 tot 30 euro.
Handige links:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.