Tips, tricks en nog veel meer groens!

Ik Wil Groen Licht – theater Ins Blau

22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Ik Wil Groen Licht – theater Ins Blau
Theater Ins Blau in Leiden wil vergroenen. Zonnepanelen, ledverlichting, en natuurlijk écht groene stroom. Het theater wil overstappen op een groene leverancier, maar zit vast aan een meerjarig contract bij Essent. Groen Licht ging de theaterzaal in.
Directeur Kees van Leeuwen wil dat theater Ins Blau nog dit jaar energieneutraal wordt. Het plan is om 136 zonnepanelen te plaatsen op het dak en in het theater ledverlichting te gebruiken. Vanaf 1 maart start Ins Blau daarom een crowdfundingcampagne op voordekunst.nl om geld in te zamelen voor dit project. De campagne heet ‘Groen Licht voor theater Ins Blau!’

Door de maatregelen kan het theater straks waarschijnlijk volledig in haar eigen energiebehoefte voorzien. Maar omdat de zon overdag schijnt en er vooral ’s avonds stroom nodig is in het theater, moet er tóch een energieleverancier zijn. Dat is nu Essent. Kort geleden tekende het theater een meerjarig contract met deze energieleverancier. Maar Essent staat helemaal onderaan de energievergelijkerslijst van WISE met groene energieleveranciers. Dat komt omdat Essent –naast groene stroom – ook nog steeds grijze stroom en zelfs kernenergie gebruikt om energie op te wekken. Daar wil Ins Blau vanaf. Kees van Leeuwen: “Wij willen echt 100% groene stroom die ook hier uit de buurt komt.” Het theater wil niet investeren in een leverancier die ook grijze stroom levert.

Consumenten die van een lopend energiecontract af willen, krijgen een boete van een paar honderd euro. De nieuwe energieleverancier wil die vaak wel betalen. Maar bedrijven krijgen duizenden euro’s boete als zij het contract openbreken. Essent kan Ins Blau 3000 euro boete opleggen, berekende Van Leeuwen. En dat kan het theater niet betalen.

De redactie van Groen Licht belt daarom met de groenste energieleveranciers volgens de WISE-lijst voor een oplossing. Pure Energie komt met een sluitende oplossing: het bedrijf betaalt grotendeels de boete van Ins Blau. Omdat de energieprijzen bij Pure Energie ook nog eens lager zijn dan het huidige contract bij Essent, kan het theater nu tóch overstappen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.