Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Ik wil Groen Licht - Landal Greenparks

07-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
Ik wil Groen Licht - Landal Greenparks
Met onze actie Ikwilgroenlicht willen we bedrijven en consumenten bewegen om over te stappen op écht groene stroom. Vandaag kijkt Groen Licht in de meterkast bij Landal GreenParks. Hoe groen is je vakantie daar?
Jaarlijks komen bijna 2 miljoen mensen vakantievieren in een Landal vakantiepark in Nederland. Het bedrijf heeft in totaal 12.000 vakantiewoningen op 76 parken in zeven landen. De Nederlandse GreenParks gebruiken jaarlijks 45 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is evenveel als 14.000 huishoudens jaarlijks verbruiken! Landal is sinds kort overgestapt op groene, Nederlandse windenergie van Greenchoice. Directeur Thomas Heerkens: “Door de dalende elektriciteitsprijzen zijn we goedkoper uit bij Greenchoice. Maar het is vooral een keuze uit overtuiging: iedereen moet meewerken aan een groenere wereld en dat geldt ook voor bedrijven.”
30 van de 54 Nederlandse parken stappen per januari over op groene stroom. De anderen hebben nog lopende energiecontracten, maar volgen later. Landal GreenParks wil in 2020 een 30% lagere CO2-voetafdruk hebben gerealiseerd en in 2030 helemaal CO2-neutraal zijn. Naast de elektriciteit gaat Landal ook het gasverbruik vergroenen via Greenchoice. Dat wordt gecompenseerd door bomen te planten. Groen Licht ging langs bij park Miggelenberg op de Veluwe. Bungalows daar zijn gebouwd van duurzame materialen. Ze hebben ook een ‘groene schakelaar’, waarmee de bezoeker veel verlichting in één keer aan en uit kan doen. De bungalows hebben een ICY-thermostaat met bewegingssensoren. Als het huis leeg is, gaat de verwarming automatisch uit. Ook zijn de woningen voorzien van zuinige ledverlichting en waterbesparende douchekoppen. Ook elders op het park wordt vergroend. Zo staan de sauna en het bubbelbad standaard uit; ze gaan pas aan als een bezoeker er gebruik van wil maken.
Landal GreenParks krijgt van ons een deurmat. Naast het vergroenen van het elektriciteitsgebruik doet Landal nog veel meer om zijn manier van werken te vergroenen. Daarom kregen 34 parken afgelopen februari een gouden ‘Green Key’, het internationale keurmerk voor duurzaamheid in de recreatie- en vrijetijdsbranche.