Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Hoe staat het met Ik Wil Groen Licht?

15 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
ikwilgroenlicht 16:9
Met onze actie IkWilGroenLicht.nl willen we bedrijven en consumenten overhalen om over te stappen op groene stroom. Hoe staat het ervoor met onze campagne?
We keken eerst of BNNVARA eigenlijk wel groene stroom heeft. Dat bleek niet het geval: we krijgen onze stroom via Ennatuurlijk, die op het Mediapark grijze stroom levert via aardgas. Kiezen voor andere stroom leek onmogelijk, maar inmiddels lijkt er toch een mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Alleen de handtekening moet nog gezet worden.
Ook gingen we langs bij IKEA. Dat bedrijf dácht groene stroom te hebben, maar dat blijkt sjoemelstroom te zijn: grijze stroom die door de aankoop van groene certificaten van Noorse waterkrachtcentrales toch onder de noemer groen mag vallen. IKEA wilde wel overstappen, maar dacht dat dat helemaal niet kon met een verbruik van 50 miljoen kWh per jaar. Maar de week daarna bewees de NS, die jaarlijks veel meer stroom gebruikt, dat het wél kan: met groene stroom van windmolens. Geïnspireerd door deze uitzending liet IKEA ons weten ook op zoek te gaan naar leveranciers die aantoonbaar investeren in het vergroten van de productie van groene stroom.

Groen Licht ontdekte dat méér bedrijven sjoemelstroom afnemen, zonder dat ze het weten. Zo koos de Efteling juist voor E.On die 100% groene stroom garandeert, terwijl dat ook sjoemelstroom blijkt te zijn. De Efteling gaat in gesprek te gaan met de energieleverancier. Dan het Rijksmuseum, afnemer bij MAIN Energie. Het museum zegt dat duurzaamheid continu de aandacht heeft, maar een directe toezegging  om over te stappen op écht groene stroom krijgen we niet. Albert Heijn komt met precieze cijfers: 58% is grijze stroom, 42% is groen, maar een deel daarvan bestaat ook weer uit dubieuze Noorse certificaten. Het bedrijf doet ‘van alles’ aan energiereducerende maatregelen, zegt de woordvoerder, maar wil niks zeggen over overstappen op groene stroom. 

Naast bedrijven kunnen natuurlijk ook consumenten overstappen op groene stroom. Op onze website lieten al 105 huishoudens weten dat ze Groen Licht hebben! We gingen langs bij Erna Hilbers in Beverwijk. Zij stapte over naar groene stroom van Greenchoice. Ook heeft ze zonnepanelen op haar dak en investeren zij en haar gezin in windmolens via winddelen bij Greenchoice. En zo hoeft groene stroom helemaal niet duurder te zijn.
Tips om over te stappen op écht groene stroom? Kijk hier.

Populair bij BNNVARA