Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Hoe staat het met de plofplant?

22 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Plofplant
In 2014 deed Greenpeace onderzoek naar het gebruik van pesticiden in de sierteeltindustrie. Uit dat onderzoek bleek dat in de Nederlandse sierteelt veel pesticiden (ook bestrijdingsmiddelen of gewasbeschermingsmiddelen genoemd) worden gebruikt. Deze zijn zeer giftig voor bijen. Zie ook het item van Kassa Groen.
Een dergelijk onderzoek was in Nederland nog niet eerder gedaan. Voor de belangenorganisatie Tuinbranche Nederland was dit onderzoek een wake-up call. Zij beloofden beterschap. Is die belofte ingelast? 
Opnieuw onderzoek
Dit jaar onderzocht Greenpeace opnieuw hoeveel pesticiden worden aangetroffen op sierplanten. In Groen Licht worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd door Michiel Geelen van Greenpeace. 
Meer illegale pesticiden
Schokkend is het dat Greenpeace deze keer veel meer illegale pesticiden heeft aangetroffen dan in het vorige onderzoek. Drie jaar geleden trof Greenpeace 14 keer een illegale stof aan, nu is dat maar liefst 58 keer. Ook werden dit keer gemiddeld nog 7 pesticiden op de planten aangetroffen. Van de 85 onderzochte planten waren er slechts 4 zonder gifstoffen.
Is de bij gered?
Het goede nieuws is dat het aantal stoffen dat schadelijk is voor bijen, is afgenomen. Greenpeace vond minder residuen van de 9 stoffen die op de Greenpeace-prioriteitenlijst staan. Ook is een afname te zien van alle voor de bijen zeer giftige pesticiden. Dat betekent echter niet dat de bij is gered, omdat er nog steeds hele giftige stoffen zijn aangetroffen en soms ook in hoge concentraties aldus Michiel van Geelen.
Tuinbranche Nederland zet werk voort
Frank van der Heide is directeur van de Tuinbranche Nederland. Hij reageert in Groen Licht op het onderzoek van Greenpeace. Hij vertelt dat de Tuinbranche doorgaat op de ingeslagen weg en hard aan de slag iom de sierteelt te verduurzamen. Hoe? Dat lees je hier .
Van der Heide neemt de resultaten van het onderzoek van Greenpeace ook serieus. Hij betreurt de toename van het aantal illegale middelen en Tuinbranche Nederland gaat op onderzoek naar de oorzaak daarvan. 
En als je geen gif op je planten wil?
Greenpeace geeft deze tips als je planten zonder pesticiden wilt:
“Consumenten kunnen vooralsnog beter alleen biologische bloemen en planten kopen of ze zelf zaaien en stekken. Op die manier weet je zeker dat je bijvriendelijk aan de slag kunt in je tuin. Handige tips voor ecologisch tuinieren:

Populair bij BNNVARA