Tips, tricks en nog veel meer groens!

Hier al eens aan gedacht? - Kassabonnen

11-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
737 keer bekeken
  •  
kassabonnen
Wie iets koopt, krijgt een kassabon mee. Die bonnen worden achtergelaten in boodschappenkarretjes of opgeborgen in portemonnees, en uiteindelijk weggegooid.
Als we ervan uitgaan dat alle huishoudens in Nederland 3 bonnen per week krijgen, dan zijn dat ruim een miljard bonnen per jaar. Dat kost ruim 11.000 bomen.
Alleen al supermarkt Jumbo gebruikt jaarlijks 430.000 rollen kassapapier van 90 meter per stuk. Dat is 38 miljoen strekkende meter kassabonnen.
Zonde, vindt Jumbo. De supermarkt vraagt sinds 2012 of je wel een bon wil en zo nee, dan wordt ie ook niet geprint. Plus en Albert Heijn doen dat ook. Albert Heijn bespaarde daarmee sinds 2009 bijna 400.000 kilometer kassabon. Dat is 10 keer de omtrek van de aarde!
Maar de meeste winkels printen automatisch een bon vanwege garantie en ruilen. Als de klant geen bon hoeft, gaat ‘ie dus in de prullenbak. ALDI doet de kassabonnen bij het oud papier. Zeeman liet ons weten dat dit onderwerp naar aanleiding van onze vragen op de duurzaamheidsagenda komt.
Veel winkels printen tegenwoordig op FSC-gecertificeerd papier. Dat keurmerk zorgt voor verantwoord beheer van bossen. Maar het blijft natuurlijk zonde als je de bon gewoon weggooit. Ook al doe je dat dan in de oud papierbak.
Digitale bonnen lijken de ideale oplossing: die kosten geen bomen en vervagen niet, zoals de meeste kassabonnen. Vaste klanten van de Bijenkorf kunnen bonnen inmiddels digitaal krijgen. Ook Kijkshop experimenteert daarmee. Je aankopen worden dan opgeslagen in een app of in de cloud. Winkels willen je shopgedrag op die manier in kaart brengen.
Kortom: digitale bonnen besparen papier, maar je bent als klant niet meer anoniem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.