Tips, tricks en nog veel meer groens!

Groene uitvaart

22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Groene uitvaart
Van de wieg tot de dood vervuilt de mens het milieu. En eigenlijk zelfs langer: als iemand overleden is, zal er met het lichaam nog iets moeten gebeuren.
Een grote milieuvervuiler bij uitvaarten is de rouwstoet. Des te meer personen met de auto komen, en des te verder zij moeten rijden, des te slechter voor het milieu. Nou heeft lang niet iedereen een crematorium of begraafplaats om de hoek, maar zoek als het even kan een plekje dicht bij huis.
Verder zou je het idee van een houten grafkist los kunnen laten. Er bestaan kisten die hergebruikt worden: alleen de kartonnen binnenkist gaat de grond of de oven in, de buitenkant wacht op de volgende overledene. Lijkwades mogen tegenwoordig ook: dan wordt het lichaam alleen in een doek gewikkeld.
En dan natuurlijk het begraven of cremeren. Het ene is niet per se beter voor het milieu dan het andere. Zo is bij begraven het ruimteverbruik een boosdoener, en stoffen als amalgaan, fosfor en stikstof komen na verloop van tijd in de bodem en het grondwater terecht. Bij cremeren is energieverbruik dan weer een grote milieubelaster: voor een gemiddelde crematie is zo’n vijfentwintig kubieke meter gas nodig. Dat is net zoveel als een gemiddeld huishouden in een kleine week verbruikt. En schadelijke stoffen gaan bij cremeren dan wel niet de grond in, maar ze belanden wel in de lucht.
Maar of je nou de voorkeur geeft aan begraven of cremeren, in karton of in een doek, uiteindelijk zit iedereen aan de koffie met cake. En alle beetjes helpen, dus kies ook dan het groene alternatief. Met fair trade koffie bijvoorbeeld. En cake van EKO-eieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.