Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Groen trouwen

19 dec 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Groen Trouwen
Milouska gaat trouwen en wil dat uiteraard zoveel als kan op een groene, duurzaam verantwoorde manier doen. 
Zo ging zij gouden ringen uitzoeken bij de edelsmeden Heleen Hoogenboom en Sanne Bogers in Bilthoven die, net als 40 andere edelsmeden en juweliers in Nederland, werken met goed goud, oftewel Fairtrade Goud/Fairmined Goud.
In hun atelier in Bilthoven, had Milouska niet alleen een gesprek met deze edelsmeden en zag zij hun ook aan het werk, maar legde Boukje Theewes, programma manager Goud, van Solidaridad uit wat nu goed, zeg maar groen, oftewel Fairtrade goud is, en wat slecht goud is en wat zij eraan doen als Solidaridad om de vaak erbarmelijke omstandigheden in en rondom de goudmijnen te verbeteren.
Op hun website kunt u onder het blokje Goud , het gehele verhaal vinden van hoe goud gewonnen wordt, de schaduwkanten van dit verhaal, maar ook  hoe het stapje voor stapje verbeterd wordt voor de mijnwerkers en hun gezinnen, dankzij interventie van Solidaridad. Als u klikt op de tekst ” veertig juweliers en edelsmeden ” alle namen en adressen vinden van die 40 juweliers en edelsmeden in Nederland die Fairtrade goud verkopen.
Bovendien kunt u bij die edelsmeden en juweliers ook terecht met bestaande gouden sieraden die zij eventueel voor u kunnen veranderen of kunnen aanpassen. Recyclen van sieraden is natuurlijk ook een vorm van duurzaamheid. Solidaridad hoopt zo ook dat de Olympische medailles in 2020 gemaakt zullen zijn van Fairtrade Goud. Daar wordt hard aan gewerkt.
Chefkok Bas Cloo maakt de veganistische gerechten tijdens de bruiloft van Milouska en Joris. Hij is een van de leden van de zogenaamde Dutch Cuisine groep die op duurzame wijze willen koken. Nederlandse koks moeten gaan werken volgens vijf principes van de Dutch Cuisine om de toekomst van voedsel, kok en consument veilig te stellen. De vijf principes waarop de Dutch Cuisine of Nieuwe Nederlandse keuken is gestoeld, zijn cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde.
Eetcultuur
Cultuur is het eerste principe en slaat op de Nederlandse eetcultuur. ‘Oude gerechten kunnen de basis zijn, in combinatie met nieuwe technieken’. Advies is: streef naar 80 procent Nederlandse producten en 20 procent uit het buitenland.
Gezond
Met gezond bedoelt de SVH Meesterkok duurzaamheid: gezond voor mens en duur. Het advies: streef naar 80 procent groenten en 20 procent vlees/vis.
Geen gif
Natuur, het derde principe, slaat op natuurlijk eten zonder kunstmatige toevoegingen. Men deed nog een beroep op de voedingsmiddelenindustrie om natuurlijke extracten zonder toevoegingen op de markt te brengen. ‘Ik wil geen gif meer in mijn eten.’
Eerlijke keuken
Vierde principe is kwaliteit. ‘Haal de producten zo dicht mogelijk bij huis vandaan en weet wat de herkomst is.’ Kies voor kwaliteit en kies bewust.
Waarde
Tot slot is waarde een pijler voor Dutch Cuisine. ‘Als we de beste dieren, groenten en vis eten, krijgen we lekker eten en een eerlijke keuken.’

Populair bij BNNVARA