Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Groen opladen bij de bushalte

17 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Groen opladen
Jouw telefoon groen opladen terwijl je op de bus wacht? Sinds kort kan dat in Doorn!
Deze ‘solarbank’ werkt op zonnepanelen; via een USB-stick kun je je telefoon opladen op zonne-energie. Als je een moderne telefoon hebt kun je zelfs draadloos je telefoon opladen, dan leg je je telefoon op het bankje en laadt-ie vanzelf op.

Bedrijf Inframarks  maakt duurzame innovaties voor de openbare ruimte. Eigenaar Danny de Bruin bedacht het bankje, die inmiddels in verschillende gemeenten staat. “Iedereen is tegenwoordig met zijn telefoon bezig", zegt Danny. "Een lege batterij terwijl je onderweg bent, dat is een flinke ergernis.” Met de solarbank kun je daarom opladen terwijl je onderweg bent.

De zonnepanelen op het bankje halen groene stroom uit zonlicht. Die stroom wordt opgeslagen in batterijen onder het bankje. Je kunt je telefoon dus ook opladen als het donker is of als de zon niet schijnt.

De solarbank in Doorn werd geplaatst door Stichting Doorns Belang . Voorzitter Kraan kwam op het idee van de solarbank nadat hij sprak met wethouder Henk Veldhuizen: “Mijn kinderen zijn vergroeid met hun telefoon, ze klagen altijd dat de telefoon op het verkeerde moment leeg is. En er staan hier op het plein altijd jongeren op de bus te wachten.” Daar was Chris het mee eens en zo kwam hij in contact met Inframarks.

Maar hoe betaalde de stichting deze noviteit? Chris vertelt: “De stichting heeft flink wat geld in kas doordat we in de jaren ’70 onze eigen tv-antenne hebben opgericht. Diezelfde stichting die de antenne beheerde, heeft al in de jaren negentig in heel Doorn glasvezel aangelegd.” Die Doornse Centrale Antenne Stichting is in 2006 overgenomen door provider Caiway. Er werden miljoenen betaald. Met dat geld in kas realiseert Stichting Doorns Belang nu jaarlijks projecten die bijdragen aan het algemeen belang van de Doornse gemeenschap, zoals de solarbank.