Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Groen op vakantie

10 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Groen op vakantie
De kinderen van Milouska willen wel eens wat anders dan naar Terschelling in de zomervakantie. Ze willen wel eens wat verder weg. "Naar New York", roept haar dochter. Vliegen is supervervuilend weet Milouska, dus dat wil ze liever niet. Maar zij wil haar kinderen ook iets van de wereld laten zien.
Ze skypet met Daphne Timmers, een vriendin die op het Griekse eiland Skopolos woont. Kan je met alle vluchtelingen als toerist nog wel naar een Grieks eiland? Daphne vindt van wel. "Veel toeristen mijden de Griekse eilanden en dat is niet terecht", zegt zij. De periode dat de vluchtelingen in grote getale aankwamen op Lesbos en Samos is voorbij. Toen kwamen er honderden vluchtelingen per dag aan en was de opvang niet georganiseerd. Dat is nu anders. Op de meeste Griekse eilanden zijn geen vluchtelingen. En Lesbos waar twee vluchtelingenkampen zijn, is groot genoeg om als toerist nooit een vluchteling tegen te hoeven komen. "De Grieken op Lesbos verdienen het niet dat nu de toeristen weg blijven." Voor hun inkomsten zijn de inwoners namelijk afhankelijk van het toerisme. Het toerisme op Lesbos is met 45 procent teruggelopen vertelt lector duurzaam toerisme Paul Peeters.
Ook fotograaf en filmmaakster Marieke van der Velden benadrukt dat situatie op Lesbos nu anders is dan in 2015. Zij was op Lesbos toen de eerste gammele vluchtelingenbootjes aankwamen op de stranden waar de toeristen lagen te zonnen: beelden die de hele wereld over gingen. Voor de documentaire die ze toen samen met Philip Brink maakte, bracht ze vluchtelingen en toeristen met elkaar in contact. Van die gesprekken maakte ze de ontroerende film The Island of all Together .   
Vliegen of niet?
Milouska kan dus met een gerust hart naar Griekenland. Maar hoe kom je daar? Het vliegtuig is voor haar geen optie, dus op naar de treinreiswinkel. Daar blijkt dat je met de trein naar Ancona (Italië) moet reizen en dan kun je daar de boot naar het eiland Corfu nemen. Die reis kost voor haar gezin 1112 euro.
Op de website vakantievoetafdruk.nl  kun je zelf uitrekenen hoe belastend jouw vakantie is. Milouska gaat met de trein, huurt een huisje zonder zwembad en gaat zelf koken. Dat levert een hele lage vakantievoetafdruk op en is dus superduurzaam.
De meeste mensen nemen het vliegtuig als ze verder dan Frankrijk op vakantie gaan. Dat geldt niet voor Jeldau Bollema en haar gezin. Zij gaan in de meivakantie met de trein naar Barcelona. Zij vinden vakantie zonder auto veel leuker. "Je ziet meer, je bent echt in het landschap", vertelt ze. Ze gaan ook vaak op fietsvakantie: "dan doe je echt iets met elkaar." Treinkaartjes zijn niet duur, maar je moet er wel op tijd bij zijn.
Milouska heeft haar keuze gemaakt en haar kinderen vinden het een topidee om met de slaaptrein en de boot naar Griekenland te gaan.

Populair bij BNNVARA