Tips, tricks en nog veel meer groens!

Fairphone

11-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fairphone
Groen Licht’s Milouska Meulens gaat op bezoek bij Fairphone.
Eind vorig jaar lanceerde dit bedrijf de Fairphone 2. Een telefoon die net als haar voorganger de Fairphone 1 door iedereen zelf zonder al te veel moeite gerepareerd kan worden. Maar waar de Fairphone zich op laat voorstaan is de duurzaamheid en eerlijkheid. Eerlijkheid met betrekking tot de materialen waaruit de telefoon is opgebouwd.
Bij Fairphone ontmoet Groen Licht Bibi Bleekemolen. Zij studeerde in 2011 af met een masterscriptie over de handel in conflictmineralen in de Democratische Republiek Congo.
Veel van de materialen die nodig zijn om elektronica te produceren zijn zeldzaam en komen uit conflictregio's. De opbrengst van de mijnbouw wordt er gebruikt om het conflict te verlengen. Schoolvoorbeeld is de Democratische Republiek Congo, waar verschillende rebellengroepen zich financieren met de handel in onder meer coltan voor gsm's.
Nu werkt Bibi bij Fairphone. Daar probeert ze samen met partners binnen en buiten de industrie op zoek gaat naar alternatieven voor de ruim dertig mineralen die een telefoon nodig heeft.
De tin, coltan, wolfraam en andere grondstoffen worden nog steeds uit Congo gehaald, maar er werd gezocht naar gegarandeerd conflictvrije mijnen in Congo waarvan de opbrengst niet in de zakken van krijgsheren verdwijnt. Met hulp van het ministerie van buitenlandse zaken werden die gevonden.
Ondertussen is het  bedrijf er ook geslaagd om diverse mijnbouwprojecten op te zetten in Afrika om grondstoffen op een eerlijke manier uit de grond te halen. Daarbij voorkomt Fairphone dat het geld dat de mijnen opbrengen bijvoorbeeld in handen komt van gewapende milities, ondanks het feit dat deze mijnen zich in conflictgebieden bevinden. Ook is het bedrijf bezig met een project om de  arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken te verbeteren en arbeiders een eerlijk loon te geven. Dat komt onder meer terug in de software en verder  laat Fairphone bijvoorbeeld zien  waaruit de verkoopprijs van 529,38 euro is opgebouwd.
Over die prijs gesproken, deze is vrij hoog als je strict naar de specificaties kijkt. Volgens Fairphone komt dat hoofdzakelijk doordat Fairphone geen grote fabrikant is en daarom veel minder korting krijgt op onderdelen. Fair hoeft volgens Fairphone dus niet eens enorm duur te zijn, zeker niet als de grote smartphonefabrikanten er serieuzer mee aan de slag zouden gaan. In essentie ziet Fairphone zichzelf dan ook als vaandeldrager, een manier om het gesprek aan te gaan en bewustzijn te creëren voor een duurzame en eerlijke manier van smartphones produceren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.