Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Een oude nieuwe trui

10-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
Wollen trui
Oude trui wordt nieuwe trui:  Loop.alife zamelt afgedankte wollen truien in en maakt er nieuwe wollen truien van.
Oprichter Ellen Mensink: “Ik wilde wat doen met alle oude kleren die worden weggegooid. Mensen gooien zeventig procent van de kleding die ze niet meer dragen in de vuilnisbak. Slechts dertig procent wordt ingezameld.” En niet alles dat wordt ingezameld is geschikt voor hergebruik. Wat kapot is wordt gedowncycled tot hoedenplank of isolatiemateriaal. Zonde, vindt Mensink. Zij bedacht een methode om oude wollen truien te vervezelen. Met die vezels wordt dan een nieuwe trui gebreid. Van honderd procent gerecycled materiaal.
"Juist wol is geschikt voor recycling", zegt Ellen. Want door de methaanuitstoot van schapen is wol geen duurzaam materiaal. Weggooien is dus zonde: als je de wol blijft gebruiken, gaat het materiaal niet verloren.
Het hergebruiken van oude truien is nog niet zo eenvoudig. De ingezamelde truien moeten allereerst gesorteerd worden op kleur. Hoe meer kleuren er zijn verwerkt in een trui, hoe lastiger het is om het materiaal opnieuw te gebruiken. Ook ritsen en knopen op de trui maken dat moeilijk.

"Daarom", zegt Ellen, "zouden kledingmakers mode anders moeten ontwerpen." Ze zouden al bij het ontwerp rekening moeten houden met de toekomstige recycling. Voorraad die niet wordt verkocht wordt nu vaak weggegooid als het seizoen voorbij is. Terwijl je daar prima nieuwe kleding van kunt maken.

Loop.alife gaat vanaf dit najaar samenwerken met mannenmodemerk Joe Merino . De overgebleven en ingezamelde truien van Joe Merino worden dan gebruikt als basismateriaal voor nieuwe truien.

Ellen Mensink en haar team zijn op het moment bezig om de ‘lievelingstrui van Nederland' te ontwerpen. Ze onderzochten wat wij het liefst dragen en vonden uit dat dat vaak een trui is van wol, die niet te dik is gebreid. Het model is aangesloten en heeft een ronde hals.

WINNEN: We geven een gerecycled wollen vest weg! Wil jij daarvoor in aanmerking komen, kijk snel op onze Instagram .