Tips, tricks en nog veel meer groens!

Bouwen met biomassa

21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bouwen met biomassa
Duurzaam bouwen en duurzaam wonen: dat kan in een ecodorp. Er zijn er twee van in Nederland en volgend jaar gaan in Boekel twintig gezinnen het derde ecodorp bewonen. Milouska praat over de plannen en bouwt mee aan een proefhuisje van kalkhennep.
De huizen worden gemaakt van biobased materiaal. Dat komt rechtstreeks uit de natuur en is dus niet belastend voor het milieu. In dit dorp dus geen traditionele bakstenen, maar muren gemaakt van kalkhennep. Dat isoleert heel goed, vertelt initiatiefnemer Ad Vlems van het Boekelse ecodorp. Het belangrijkste ingrediënt van kalkhennep is hennephout. Deze houtsoort wordt verwerkt uit de houtachtige stengel van de beroemde hennepplant. In Nederland wordt dit materiaal vaker gebruikt om woningen te isoleren, te restaureren of te renoveren. Het werkt vochtregulerend en is makkelijk in gebruik, zegt Rens Borgers van de Vereniging Kalkhennep Nederland. “Bovendien is de hennepplant kampioen in het opnemen van CO2.” Ook ander organisch afvalmateriaal kan dienen als bouwstof. Resten van de aubergineplant, bijvoorbeeld, moeten gewoonlijk worden afgevoerd en worden dan gecomposteerd of verbrand. Maar met de vezels kun je ook planken maken. Het ecodorp in Boekel wordt duurzaam in de breedste zin van het woord. Ad Vlems legt uit: “We willen alles zoveel mogelijk zelf doen. We zien onszelf als een proeftuin. We gaan dus experimenteren maar krijgen ook hulp van ervaren vrijwilligers.” Op het terrein van het ecodorp staat al een hemel(s)waterinstallatie. Daarmee wordt drinkwater gemaakt van regenwater. Ook worden de huizen niet aangesloten op het rioleringssyteem maar komen er vacuümtoiletten. Het ecodorp werkt samen met onder andere de provincie Noord-Brabant. Ad Vlems: “De transitie naar een duurzame samenleving moet nu echt vaart krijgen.” Je eigen huis bouwen was in het recente verleden heel normaal, vertelt Vlems. “Wij gaan dat weer doen. En onze huizen zijn afbreekbaar. Over 100 jaar zou je er een composthoop van kunnen maken.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.