Tips, tricks en nog veel meer groens!

Groen kieskompas: bio-industrie afschaffen of niet?

27-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Groen kieskompas: bio-industrie afschaffen of niet?
Groen Licht schenkt aandacht aan het Groene Kieskompas: in de vijf weken voorafgaand aan de stembusgang krijgen bekende Nederlanders het kieskompas onder ogen en vertellen over hun eigen ideeën over een bewuster en groener leven. In aflevering drie kok Pierre Wind. Onze Kok des Vaderlands staat stil bij de stelling: de bioindustrie moet worden afgeschaft, ook al wordt het vlees dan duurder.
Pierre is van mening dat de bioindustrie binnen een aantal jaren moet worden afgeschaft. Maar veel belangrijker nog vindt hij, dat er nu eens een meerjarenplan vanuit de politiek komt, over ons voedsel. Waar elke komende regering zich aan moet houden. Een vergelijkbaar plan als het Klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten, bijvoorbeeld een bioakkoord. Of misschien wel het vleesakkoord. En Pierre stelt zich dan graag beschikbaar als nieuwe Minister van Voedsel!
In dat vleesakkoord van Pierre zouden afspraken moeten komen staan over de herkomst van vlees. Want Pierre houdt van lekker eten, maar minstens zo belangrijk vindt hij gezondheid en duurzaamheid. Van het vlees van zijn eigen leverancier in Den Haag weet hij precies onder welke omstandigheden het is geproduceerd. Zijn leverancier verkoopt vlees van het Livar-varken uit Limburg. Dit Limburgs Kloostervarken groeit op onder omstandigheden die drie sterren van het Beter Leven Keurmerk krijgen, krijgt lokaal veevoer, wordt lokaal geslacht en verwerkt en krijgt geen preventieve medicatie. Een zeer duurzaam en diervriendelijk stuk varkensvlees.
Maar wat weet je over de varkenskarbonade die je in de supermarkt koopt. Van welke boerderij komt het vlees? Wat voor leven heeft het varken gehad? Welk voedsel heeft het dier gekregen? Heeft het dier veel (preventieve) medicatie gehad? Is het vlees hormoonvrij? Hoeveel kilometers heeft het stuk vlees afgelegd, van de boerderij tot aan mijn bord? Op al dat soort vragen zou Pierre graag een antwoord willen zien, op het etiket van het stuk vlees uit de supermarkt.
Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) geeft toelichting: "op het moment is het voor de consument niet mogelijk om het varkensvlees terug te traceren tot aan de boerderij, laat staan tot aan het dier. Dat komt door de wijze van transport naar de slachterij. Van verschillende boerderijen komen dieren samen in één vrachtwagen die naar de slacht rijdt. Aan de hand van het verplichte batchnummer, kan je het vlees met een beetje moeite dus wel traceren tot aan de vrachtwagen. Er staat nog veel meer informatie op een etiket, zoals de streepjescode, het ’ovaaltje’, en bij rundvlees is het ook verplicht om te melden waar het dier is geboren, gemest, geslacht en is uitgebeend. Dit is ingevoerd na de uitbraak van BSE, een aantal jaren geleden. Maar echt wijzer wordt de consument hier niet van." 
Marc Jansen pleit ook voor meer informatie over de herkomst van het vlees. Er is al een pilot gestart in het najaar van 2016, waar de klant via een QR-code van een stukje varkensvlees uit de Albert Heijn meer informatie over de herkomst van het dier ontving. Dit deed de supermarkt in samenwerking met vleesproducent VION, het ministerie van Economische Zaken en het CBL. Men wacht nog op de resultaten van het onderzoek, om te kunnen bepalen of een invoering van een dergelijke QR-code op alle etiketten wenselijk is. Want, zo zegt Marc Jansen: "op dit moment zijn de prijs van het vlees, de kwaliteit en de smaak nog altijd de drie belangrijkste factoren voor de klant om iets te kopen. Herkomst staat helaas onder aan het lijstje." Wij zeggen: er wacht een schone taak voor Pierre Wind, als nieuwe minister van Voedsel! 
Klik hier voor meer informatie over het Livar-varken, klik hier voor meer informatie over de pilot van AH en VION en klik hier voor informatie over het Groene Kieskompas.
Het Groen Kieskompas is een initiatief van Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart aanstaande hebben zes natuur- en milieuorganisaties het Groene Kieskompas gelanceerd. Op de site kan de kiezer dertig stellingen in over klimaat, energie, mobiliteit en landbouw invullen, en vervolgens wordt er inzicht gegeven in hoe politieke partijen tegen groene thema's aankijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.