Freek Vonk duikt in de wereld van haaien.

Over Freek naar de haaien

Freek naar de haaien
Freek naar de haaien
Voor zijn nieuwe programma duikt Freek in de wereld van haaien. Hierin zijn ook de eerste beelden te zien van de haaienbeet waarbij hij zwaar gewond raakte! 
Freek laat de unieke biologie zien van deze dieren, onderzoekt waarom we er zo bang voor zijn en volgt het spoor van de haaienvinnenhandel: van het slagveld op zee bij Maleisië tot de illegale handel in Hong Kong. Hij ontmoet haaienonderzoekers, haaienslachtoffers en de haaien zelf, als hij met ze gaat duiken. Tijdens één van zijn duiken op de Bahama’s gaat het gruwelijk mis. Een Caribische rifhaai neemt een grote hap uit Freeks rechterarm. Freek was slachtoffer van extreem zeldzaam gedrag en dit verhaal werd ineens heel persoonlijk.  
Het aantal mensen dat per jaar wereldwijd wordt gedood door een haai is op twee handen te tellen. Andersom worden er jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood door de mens. Dat zijn drie haaien per seconde. Op een gruwelijke manier snijden vissers de vinnen van de haaien af om ze vervolgens in de soep te doen. Als het zo doorgaat, zijn velen haaiensoorten binnen twintig jaar uitgestorven. Freek: ‘Haaien zijn hele fascinerende dieren, en ze zijn zeer succesvol. Er zwommen al haaien rond nog voordat er überhaupt dinosaurussen rondliepen op onze planeet, en haaien bestaan nu nog steeds. Omdat haaien zo belangrijk zijn voor onze oceanen, stormen we met het doden van 100 miljoen haaien per jaar af op een wereldwijde natuurramp. Het ecosysteem van onze zeeën is ernstig verstoord. Er is werk aan de winkel. Het ontvinnen van haaien moet wereldwijd verboden worden, vandaag nog.’
Freek naar de Haaien is een coproductie van BNNVARA en Second Nature in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.