Floortje ontmoet markante Nederlandse ambassadeurs en geeft een uniek kijkje achter de schermen.

Over Floortje en de Ambassadeurs

Renée-jones-bos-floortje-moskou(3)
Floortje Dessing is terug met een nieuw programma: Floortje en de Ambassadeurs! In dit programma met in totaal vier afleveringen krijgt ze exclusieve toegang achter de normaal gesloten deuren van Nederlandse ambassades. Zo voorziet Floortje jou van een kijkje achter de schermen. Ze ontmoet vier markante ambassadeurs en draait een week lang met ze mee, zowel in hun persoonlijke leven als tijdens hun diplomatieke werk. Op deze manier volgt ze de ambassadeurs in én rondom de ambassade, op reis in 'hun' land en samen met familie in hun residentie. 
Floortje: “Ik kom geregeld op een ambassade om een visum te halen en heb contact met ze wanneer ik risicovolle reis maak, maar verder is dit een wereld die voor mij relatief onbekend is. Toch zie ik in het nieuws steeds vaker berichten over ambassadeurs en diplomaten: dat ze op het matje worden geroepen, zoals in Rusland of zich moeten verantwoorden vanwege aanslagen in het land, zoals in Iran. Daar waar ze voorheen achter gesloten deuren opereerden, lijken ze steeds zichtbaarder te worden. Daarbij was de timing van onze reizen goed: ik was in Iran toen Donald Trump het nucleaire akkoord opzegde en in Rusland tijdens die spionnenaffaire. Het is fascinerend om van dichtbij mee te maken wat er dan op een ambassadeur afkomt.”
In de vier afleveringen gaat Floortje op bezoek bij elke keer weer een verschillende ambassade. Zo bezoekt ze Susanna Terstal in Iran, Wouter Jurgens in Myanmar, Hans Docter, een Ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerken, en Renée Jones-Bos in Moskou. Ze bespreekt met hun gevoelige dossiers, zoals bijvooreeld de MH17-ramp, de vervolging van Rohingya's in Myanmar en de handelsbelangen van Nederland in Iran.
Tijdens haar bezoek onderzoekt Floortje wat zulke gecompliceerde dossiers van de ambassadeurs vragen en wat hun persoonlijke drijfveren zijn in het werk. Ook gaat Floortje in op de volgende vragen: Hoe gaan ze als ambassadeur om met de gevoeligheden van hun handelen in vreemde culturen? Hoe moeilijk is het om zo ver uit de buurt van vrienden en familie te wonen? En wat betekent het om iedere paar jaar een nieuw leven op te moeten bouwen in wéér een ander land? 

Floortje en de Ambassadeurs was te zien bij BNNVARA op NPO 1.
Aflevering 1: Rusland
Renée Jones-Bos is de eerste vrouwelijke Nederlandse ambassadeur in Rusland. Bijna dagelijks wordt Jones-Bos geconfronteerd met de MH17-tragedie, de economische sancties als gevolg van de Russische annexatie van de Krim, de gevoeligheden van informatie en spionageactiviteiten en het groeiende wederzijdse onbegrip. Dit maakt de huidige politieke betrekkingen tussen Nederland en Rusland erg moeizaam.
Floortje bezoekt de imposante ambassade en residentie in de week waarin groots bekend wordt gemaakt dat Nederland vier Russische spionnen heeft uitgezet.
Aflevering 2: Iran
In aflevering 2 bezochten we Susanna Terstal, onze ambassadeur in Iran. Ira n is geen eenvoudig land om in te werken. Het ligt permanent onder vuur om zijn anti-Amerikaanse en anti-Israëlische politiek en retoriek . Ook is het onrustig in het land door economische sancties, een watertekort, een recessie en groeiende onvrede onder jongeren.
Deze zomer, kort nadat we haar bezochten, liep de ambtstermijn van Susanna af in Iran. Ze werkt nu in Brussel als EU-gezant voor het Midden-Oosten en is speciaal vertegenwoordiger voor het vredesproces. Deze functie ligt volledig in haar straatje.
Aflevering 3: Myanmar
Wouter Jurgens is ‘onze man’ in Myanmar. Hij is de allereerste Nederlandse ambassadeur in dit land en met zijn 47 jaar één van de jongste ambassadeurs van ons land. Sinds 2016 woont hij met zijn vrouw en drie kinderen in Yangon, de tevens grootste stad en tevens hoofdstad van Myanmar.
Ambassadeur zijn in Myanmar blijkt toch een lastige klus dan in eerste instantie verwacht. Eerst draaide zijn werk vooral om het opbouwen van de eerste Nederlandse ambassade in dit land, het stimuleren van handel met Nederlandse bedrijven en ontwikkelingssamenwerking. Maar door de plotselinge crisis rondom de Rohingya-minderheid die het land uit werd gejaagd, kreeg zijn werk een compleet ander belang. Wouter Jurgens’ missie veranderde hiermee plots van een handelsmissie in een mensenrechtenmissie.
Aflevering 4: Kenia en Den Haag
Hans Docter begon in 2016 tegelijkertijd als directeur van de directie Duurzame Economische Ontwikkeling en als Ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking. Floortje bezoekt hem lekker kort bij huis, namelijk in Den Haag.
Docter studeerde rechten in Amsterdam en begon in 1992 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was van 2006 tot 2009 plaatsvervangend Chef de Poste in Addis Abeba en daarna in 2009 tot 2013 in Nairobi. Van 2013 tot 2016 was Docter onze ambassadeur in Accra, de hoofdstad van Ghana. En dat terwijl hij ook in 2014 Speciaal Gezant van de regering inzake de Ebola crisis en in 2015 projectleider van de Task Force referendum Associatieverdrag EU-Oekraïne was. Toen hij in Ghana zat, vond namelijk de MH17-ramp plaats. Hij werd gevraagd of hij acuut naar Oekraïne wilde gaan om de crisis te managen.