
Als je denkt aan een eend, dan denk je waarschijnlijk aan de wilde eend! Er zijn wel meer dan honderd verschillende eenden soorten, maar de wilde eend is de meest voorkomende in Nederland. Om eten te vangen duiken ze met hun kop onderwater, terwijl hun staart omhoogsteekt. Door hard met hun pootjes te trappelen houden ze zich overeind. We noemen dit grondelen, het ziet er best grappig uit!
Het lichaam van de wilde eend is speciaal gebouwd om goed op het water te kunnen leven. Zo heeft hij speciale zwemvliezen tussen zijn tenen waardoor hij goed kan zwemmen. Dat gaat een stuk sneller, een beetje alsof je flippers aan hebt! Terwijl wij hard moeten watertrappelen om boven water te blijven, hoeven eenden dat niet. Zij hebben in hun lichaam een ingebouwde luchtzak die werkt als een soort zwemvest. Ook hebben ze een vetlaag op hun veren waardoor ze waterdicht zijn. Handig!

© Foto: will
Tussen februari en augustus legt het vrouwtje haar eitjes. Ze maakt een zacht nest van gras, bladeren, veren en dons. Dat nestje kan verstopt liggen tussen hoog graas, onder een struik of zelfs boven in een knotwilg. Zolang er maar water in de buurt is!
Na een maand komen de kleine eendjes uit het ei en binnen een paar uur kunnen ze al zwemmen. Ze kijken goed naar hun moeder, want van haar leren ze hoe ze eten moeten zoeken. Het eerste wat een eendje ziet als hij uit het ei komt beschouwt hij als zijn moeder. Dus stel jij staat toevallig te kijken naar een nest kun jij dat zijn. Gek toch? Niet te dichtbij een nest staan hoor, dat maakt de eenden bang.

© Foto: Joke Nijenhuis
Je hebt vast weleens eendjes met brood gevoerd. Ze kwaken gezellig en eten het maar al te graag op. Maar wist je dat brood eigenlijk helemaal niet goed is voor eenden? Het is te vet en te zout. Ze worden er dik van. Gelukkig kunnen eenden, zelfs in de winter, prima zelf voldoende voedsel vinden!

Wat een mooie foto van een wilde eend. Maar heb je al eens goed naar zijn snavel gekeken? Hij lijkt namelijk een beetje op Pluto, de hond van Mickey Mouse! Zie jij het ook?
© Foto: henkbreur
Thema's:
Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.