NPO
Sfeerfoto van Documentaires

Documentaires

Documentaires zie je bij BNNVARA.
Documentaires

WAJIR: HONGER NAAR VERANDERING

25 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
763-2

Dagelijks sterven er mensen in de Hoorn van Afrika. In Nederland lijkt de discussie over de negatieve effecten van noodhulp belangrijker geworden dan het verlenen ervan. Noodhulp zou niet helpen en de oorzaken van de honger verhullen, zoals armoede, overbevolking, slecht functionerende markten, desastreuze landbouwpraktijken en vooral oorlog en slecht bestuur. Bovendien verlengt noodhulp conflicten, legitimeert het falende regimes, stimuleert het corruptie en is het net zo verslavend als heroïne. In plaats van noodhulp moet er structurele hulp komen. Zeggen de criticasters van noodhulp. Maar kloppen deze verwijten?Los van het feit dat mensen zonder eten en drinken en minimale medische hulp niet kunnen wachten op structurele oplossingen en dus doodgaan, wordt in het debat vergeten dat er op allerlei plaatsen in de Hoorn van Afrika al jaren aan structurele oplossingen wordt gewerkt. En met succes. Een mooi voorbeeld is Wajir een middelgroot stadje in het noordoosten van Kenia vlakbij Somalië.

Wajir
Wajir wordt bevolkt door etnische Somali die in tegenstelling tot de rest van Kenia (dat overwegend christelijk is) de Islam aanhangen. In een gebied dat 1,3 maal zo groot is als Nederland wonen ongeveer 750.000 mensen die net als hun verwanten in Somalië en Ethiopië vooral leven van de nomadische veeteelt. In het droge steppegebied betekent dit dat de boeren continue met hun vee rondtrekken op zoek naar plaatsen waar de beesten wat kunnen eten en drinken.

In tijden van voorspoed groeit hun kudde, vaak meer dan nodig is om te voorzien in het levensonderhoud. In plaats van het overschot te verkopen en het geld op de bank te zetten voor slechtere tijden, houden de boeren hun vee. Veel vee betekent status, met vee kopen ze hun vrouwen, vee is hun kapitaal, hun voedsel, hun pensioen.

Wil je meer weten over Wajir kijk dan op de website van de stichting Welzijn Wajir, een clubje dat met minimale middelen de initiatieven in Wajir ondersteunt:  Klik hier. 

De makers:
Regie en samenstelling: Flip de Jong
Redactie en research: Rens Broekhuis
Beeld en geluid: Wolter Dijksma
Editing: Jos Voormolen

Met speciale dank aan Henk van Apeldoorn

‘Wajir: Honger naar verandering' was in november 2011 te zien bij BNNVARA.

Meer over:

,