De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door hele uitzending - 1-12-2014

01-12-2014
Jaarlijks krijgen duizenden mensen een (medisch) implantaat, zoals een heupprothese of borstimplantaten. Bijna al deze implantaten hebben een CE keurmerk, waarmee ze voldoen aan medische richtlijnen en theoretisch veilig zouden moeten zijn. Toch gaat het met een deel van deze implantaten nog ernstig mis en leveren ze gevaren op voor patinten. Het programma Radar onderzocht hoe gemakkelijk het eigenlijk is voor een medisch hulpmiddel om zon CE keurmerk te krijgen. Aan tafel: Antoinette Hertsenberg.
Het is inmiddels een van de bekendste lopende rechtszaken van Nederland: de zaak Endstra. Vanmiddag werd in de Amsterdamse rechtbank beslist of de rechtszaak tegen de drie verdachten van de liquidatie op de bankier van de onderwereld Willem Endstra, volledig gestopt zou moeten worden. Het Openbaar Ministerie had zich namelijk niet aan de regels gehouden en cruciale informatie, die nu als nieuw wordt gepresenteerd, al een tijd in bezit. Samen met Peter R. de Vries duiken we dieper in de inmiddels al bijna tien jaar durende zaak en blikken we vooruit op het verdere verloop ervan. 

Afgelopen zaterdag bracht de Belgische band 'Gorki' naar buiten dat zanger Luc de Vos totaal onverwacht overleden is. Vlaanderen is in diepe rouw. Op Twitter en Facebook regende het steunbetuigingen, voetbalfans zongen zijn grootste hit in het voetbalstadion, in zijn woonplaats Gent gingen mensen de straat op en alle Belgische kranten pakken vandaag groots uit met het nieuws. Waarom kennen wij Luc de Vos in Nederland nauwelijks? En wat maakte hem zo'n nationale held? Vanavond horen we het van vrienden en liefhebbers. 
Gorki bracht elf albums uit en had in Belgi hits als Mia, Lieve kleine piranha en Anja. De Vos was ook actief als columnist en schreef diverse boeken. Hij werd zaterdagavond gevonden in een flat in Gent die hij als werkplaats gebruikte.