De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Wist je Datjes: Roken

06-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
Tumb roken
Er bestaat een flinke kans dat je weleens gerookt hebt. Slechts iets minder dan de helft van de Nederlanders zegt nog nooit gerookt te hebben; 43.5%. 32,3% is ex-roker, 5,5% zegt soms te roken en 18,6% heeft dagdagelijks een sigaret in de mond. Maar is roken onderhand niet een beetje passé? Jaarlijks sterven alleen in ons land al zo'n 19.000 mensen aan de verslaving. Maar waarom is roken niet verboden als het zo gevaarlijk is? Eest even wat feiten en cijfers.

Wat kost roken?

- In Nederland rookt 27,5 procent van de volwassenen en die rokers kosten de maatschappij zo'n 2,4 miljard euro. Daarentegen leveren de tabaksaccijnzen de Nederlandse schatkist ruim 2,3 miljard euro op en zorgt de tabaksindustrie voor zo’n 230 miljoen euro aan werkgelegenheid.
- Rokers sterven gemiddeld vier jaar eerder dan niet-rokers. Dit bespaart de samenleving zo’n 600 miljoen euro aan ziektekosten. Daarnaast hoeft er door de kortere levensduur van rokers zo’n 1,2 miljard euro per jaar aan AOW en pensioen niet te worden uitgekeerd. 
hiddema rookt
(De NVWA onderzoekt deze week de uitzending van Dit was het nieuws. Daarin stak panellid Theo Hiddema in de studio een sigaret op en dat is mogelijk strafbaar.)

Roken is slecht?

- Het is de Duitse arts Fritz Lickint die in 1929 het statistische verband legt tussen roken en longkanker. Onder het nazibewind wordt in de jaren dertig in Duitsland en Oostenrijk omwille van de volksgezondheid - deels tevergeefs - een ontmoedigingsbeleid tegen roken gevoerd. De bevindingen van Lickint worden langzaam bekender, maar pas vanaf 1950 krijgt de rest van Europa er lucht van. 
Duitse arts Fritz Lickint
(De Duitse arts Fritz Lickint)

Waarom is roken niet verboden?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Maar redenen zijn: omdat er aan verdiend wordt (accijnzen). Omdat we in een vrij land leven waar we zelf keuzes maken. Omdat een verbod niet te handhaven is. 
Maar duidelijk is dat roken niet gezond is. Na het Antoni van Leeuwenhoek en het UMCG schaart nu ook d e verslavingszorg zich achter de aangifte tegen de grootste tabaksfabrikanten in Nederland. Aan tafel: Bénédicte Ficq
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.