Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Web Draait Door: langverwachte ‘Vliegende walvis’ in dienst

15 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Tumb
Een van de meest gehypte vliegtuigen in de luchtvaartwereld; de enorme Airbus Beluga XL, is officieel in dienst gegaan. De opvallende bolvorm van het vliegtuig heeft het de bijnaam ‘de Vliegende walvis’ opgeleverd.
FOTO1
Het supertransportvliegtuig is er niet om mensen mensen te vervoeren. Enkel voor transport. Met een lengte van 63 meter en een rompbreedte van acht meter is het formaat van het vrachtruim van de BelugaXL ongeëvenaard. Het vliegtuig zal wel een cruciale rol spelen bij de constructie van veel van de commerciële passagiersvliegtuigen waar we de komende decennia op zullen vliegen. 
FOTO2

Ontwerp van een walvis

Waarom 'de Vliegende walvis’? Dat komt door zijn sterke gelijkenis met het witgekleurde Arctische zoogdier, de beluga. Kijk maar naar de ogen en de lach!
FOTO BEEST
Het ontwerp werd gekozen door Airbus-medewerkers na een peiling waarbij 20.000 medewerkers zes opties kregen en gevraagd werden om hun favoriet te kiezen. Met 40% van de stemmen was het de duidelijke winnaar. 
FOTO3
Het ontwerp is echter functioneel en schattig. De enorme laadruimte is groot genoeg om twee A350-vleugels tegelijk te dragen. En de walvisachtige neus verbetert de aerodynamische efficiëntie van het vaartuig. “De natuur heeft de walvis immers geperfectioneerd”, en zegt de baas van Aibus: “Vliegen in de lucht is een beetje zoals zwemmen in de zee."

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!