Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Van Ray tot Rocketman: de beste muziekbiopics uit heden, verleden en toekomst

5 feb 2020
  •  
leestijd 3 minuten
rocketmanelton
Over de fascinerende levens van muzikanten is al menig film gemaakt en naast muziekliefhebbers zijn ook Oscar-jury's er gek op. Bij de Oscars van 2020 , die aanstaande zondag zullen worden verdeeld, zijn maar liefst twee muziekbiopics genomineerd voor een gouden beeldje. Rocketman, over het turbulente leven van Elton John, is genomineerd in de categorie beste originele song (I'm gonna love me again). En Judy, een film over het leven van zangeres en actrice Judy Garland, heeft zelfs twee nominaties in de wacht gesleept. 

Rocketman is een soort muzikale koortsdroom waarin ook de rottigheid achter de glamour in beeld wordt gebracht. Taron Egerton overtuigt als Elton John en zingt al zijn nummers zelf, gedurende de hele film.
In Judy wordt Judy Garland gespeeld door Renée Zellweger, die daarmee een Oscarnominatie voor beste actrice verdiende. Ook de afdeling haar en make-up is genomineerd voor een Oscar.  Garland was een kindster die op haar 17e wereldberoemd werd als Dorothy in The Wizard of Oz (1939). Ze was buiten een fenomenale actrice ook een grote zangeres en danseres. Haar succesvolle carrière ging vaak ten koste van haar privéleven (Garland is de moeder van drie kinderen, onder wie Liza Minnelli) en gezondheid. Ze overleed op haar 47e aan een overdosis.
Het genre der muziekbiopics is rijk aan muzikanten die een overstap naar film maken om een andere muzikant te kunnen spelen. Lady Sings the Blues, het filmdebuut van Diana Ross, werd genomineerd voor vijf Oscars in 1972. Ross speelt jazzlegende Billie Holiday in een film die gebaseerd werd op haar autobiografie. Een van de bekendste muziekbiopics is Amadeus (1984), een film over de laatste jaren van componist Wolfgang Amadeus Mozart die maar liefst 8 Oscars won. What's Love Got to Do With It (1993) vertelt het verhaal van Ike en Tina Turner. Angela Bassett en Laurence Fishburne verdienden beiden een Oscarnominatie voor hun hoofdrollen in het drama, waarin het huiselijk geweld door Ike Turner meedogenloos in beeld werd gebracht. Eminem won in 2003 een Oscar voor 'Lose Yourself' dat hij schreef voor de film 8 Mile, die losjes gebaseerd is op zijn leven en waarin hij zelf de hoofdrol speelt.  Jamie Foxx won in 2005 een Oscar voor zijn vertolking van Ray Charles, die van blinde boerenzoon uitgroeide tot een van de grootste muzikanten aller tijden. 

Niet alle muziekfilms volgen hetzelfde script. In I'm Not There  (2007) wordt de rol van Bob Dylan vertolkt door zes verschillende acteurs - Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, and Ben Whishaw - onder wie een vrouw (de Oscar-genomineerde Blanchett) en een zwart jongetje (Franklin), die de verschillende publieke gezichten van Dylan gestalte geven. De film La Vie En Rose over de Franse zangeres Édith Piaf werd in hetzelfde jaar genomineerd voor drie Oscars en won er twee. De film betekende de internationale doorbraak voor hoofdrolspeelster Marion Cotillard, die er een Oscar voor beste actrice mee won. De film Straight Outta Compton is uitgegroeid tot een verplicht college in de HipHop-geschiedenis. De film beschrijft de opkomst van de rapgroep N.W.A.  en won in 2015 een Oscar voor beste originele scenario. Opvallend detail: O'Shea Jackson Jr.  speelt in de film zijn eigen vader, Ice Cube. Ook Walk the Line was een grote hit bij de Oscar-jury, met vijf nominaties in 2015. Joaquin Phoenix speelt Johnny Cash en Reese Witherspoon speelt de Oscar-winnende rol van zijn geliefde June Carter. En niet te vergeten Bohemian Rhapsody, de film over Queen die vorig jaar vier Oscars won. Een daarvan was voor Rami Malek, voor zijn vertolking van Freddie Mercury.

Coming Up

Het genre is zo succesvol en de muzikale bronnen onuitputtelijk dat er al heel wat nieuwe muziekfilms in de maak zijn. Zo kruipt Jennifer Hudson in de huid van Aretha Franklin voor filmproducent MGM. En heeft de Franse studio Gaumont 'The Power of Love' aangekondigd. Een film gebaseerd op het leven van Céline Dion met een budget van 23 miljoen dollar.  Ook over Amy Winehouse, Bob Marley en Elvis zijn nieuwe films aangekondigd.