Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

In Sex Education leer je meer over seks dan bij biologie

22-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
sexed
Dat 'sex sells' weten we allemaal, maar dat seks ook kan ontroeren, ontwapenen en een onuitputtelijke bron van grappen is bewijst de serie Sex Education op geheel eigen wijze. Het eerste seizoen werd binnen vier weken door meer dan 40 miljoen Netflix-abonnees bekeken. Het tweede seizoen is net een paar dagen uit en in onze bescheiden mening misschien nog wel beter dan het eerste. Bovendien slagen de makers erin iets te doen dat iedereen wil maar bijna niemand lukt: het aanspreken van een jong publiek.

Het geheime recept van dat succes begint met het respect van de makers voor het onderwerp: de seksuele belevingswereld van jongeren. Ondanks het feit dat de grappen soms hard zijn en geen enkel taboe geschuwd wordt, gaat dat nooit ten koste van de kwetsbare personages. Je lacht bijvoorbeeld niet om het meisje waarvan iedereen gilt dat ze een soa heeft, maar om de absurditeit van massahysterie. Niet om de jongen die in complete verwarring is over zijn seksualiteit, maar om het starre schoolhoofd die van het woord 'orgasme' al rood aanloopt. Natuurlijk zijn er de verplichte piemelgrappen - veel zelfs - maar ze zijn een logisch onderdeel van het grotere verhaal, in plaats van dat de serie bestaat om de grap te kunnen maken. Zoals de National Lampoon films.

De ietwat vergezochte situatie van een tiener die worstelt met de praktische kant van seks, maar wel een uitzonderlijke theoretische kennis heeft over het onderwerp, met dank aan zijn woest aantrekkelijke moeder die seksuologe is, komt tot leven doordat de relatie tussen de twee zo enorm herkenbaar in beeld wordt gebracht. Wie heeft niet ooit gegruweld op het moment dat een ouder over seks begon? Stel je voor dat die ouder ook nog eens een expert en zeer actief is op dat gebied, en graag op detailniveau over jouw seksleven wil praten. Je zou je voor minder aanmelden bij het vreemdelingenlegioen.
gilliananderson
Het verhaal van Sex Education werd gefilmd in Wales, maar speelt zich af in een fictieve wereld. Het schoolgebouw ziet eruit als Hogwarts en de leerlingen hebben een Brits accent, maar ze verzamelen zich bij Amerikaanse high school lockers en dragen varsity bomberjacks. De zon schijnt bijna altijd en het woonwagenpark is schijnbaar op loopafstand van de villa's in de bosrijke heuvels rond de lokale rivier. De technologie en terminologie is modern, maar de mode is zo kleurrijk en qua tijdperk all over the place dat de serie tijdloos aanvoelt.

Tegelijkertijd loopt de serie mijlenver voor op andere series van nu als het gaat om diversiteit en progressieve onderwerpen. De 'gay best friend' is zelf een volwaardige hoofdrolspeler en zijn culturele achtergrond fungeert niet alleen maar als clichématig behang om een punt te kunnen maken over religieuze (in)tolerantie. Mensen zijn lesbisch, homo-, bi- a- of panseksueel zonder dat het 'uit de kast'-komen het grootste, of zelfs überhaupt een issue is. Seksueel genot van vrouwen is een belangrijker thema dan slut shaming, dat als zodanig wordt benoemd en afgeserveerd. Anale seks wordt besproken zonder dat het een punchline of dreigement is. Sterker nog, er wordt zelfs een hele verhaallijn gewijd aan 'anal douching'. De rode draad die alle seksuele dilemma's verbindt is communicatie. Problemen ontstaan daar waar mensen niet eerlijk durven zijn en praten is bijna altijd de oplossing.

Het is kortom sex education in de breedste zin van het woord en vormt daarmee een zeer welkome en plezierige aanvulling op dat ongemakkelijke uurtje waarin je biologieleraar je leert hoe je een banaan een condoom omdoet.