Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Multimiljonair wil daklozen in kliko's laten slapen

6 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
bin
Een Britse multimiljonair en oud-kandidaat voor de Brexit Party krijgt de wind van voren nadat hij een filmpje plaatste waarin hij een 'uitvinding' demonstreert die volgens hem het daklozenprobleem zou kunnen oplossen. De zogenoemde 'sleep pod' van ondernemer Peter Dawe bestaat uit twee rode kliko's waarvan hij de openingen tegen elkaar aantrekt en zou te koop zijn voor daklozen voor 100 pond (een vergelijkbare container koop je al vanaf 16 pond).
Dawe gelooft dat zijn uitvinding wereldwijde impact kan hebben:

"Ik zag op tv dat mensen die op straat slapen klaagden dat ze werden geschopt en dat mensen over hen heen pisten. Je bent hartstikke kwetsbaar in een slaapzak op straat."

Hij concludeerde na een verblijf van 10 minuten in de sleep pod dat deze 'knus, comfortabel en droog' was en opperde dat de container overdag gebruikt kon worden als opslag voor kleding en andere voorwerpen. 

Gevaarlijk
Commentatoren hebben met afgrijzen gereageerd op de bin pod. Bovendien wijzen welzijnswerkers erop dat een van de reële gevaren waar dakloze mensen mee kampen juist is dat ze - als ze in containers slapen - met het vuilnis opgehaald kunnen worden door de reinigingsdienst en verpletterd worden.

Ros Wynne Jones:

"Ik heb recent nog iemand geïnterviewd die dakloos was geweest en daardoor gedwongen om in een container te slapen tijdens een storm. Het was het enige deel van hun verhaal waarbij ze moesten huilen, omdat het zo vernederend was om hardop te moeten zeggen."

Matthew Taylor:

"Dit is misschien wel een van de slechtste en meest vernederende uitvindingen die ik ooit gezien heb. Bovendien heb je voor dat geld ook een prima tent, die wel geschikt is om in te slapen."

Groot-Brittannië kampt met een heuse daklozencrisis. Tussen 2010 en 2018 steeg het aantal daklozen met165 procent. Vorig jaar werden 57,890 huishoudens in Engeland als dakloos geregistreerd. Daarvan slapen meer dan 4700 mensen daadwerkelijk op straat.  Onlangs berekende het CBS dat er in Nederland nu al 40.000 mensen op straat leven: een ruime verdubbeling in tien jaar tijd.