Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Lifehack: Hoe Niet Te Reageren Op Complimenten

1 mrt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
complimentje
Wie kent het niet? Iemand geeft je een compliment over het shirt dat je aanhebt en je eerste impuls is om te zeggen “Dit? Oh het komt gewoon uit de uitverkoop hoor!”. Of je reageert binnen twee seconden met “Dankje, jij ook hoor!!”. Waar komt deze neiging om complimenten weg te wuiven toch vandaan? En waarom is het zo moeilijk een compliment gewoon te accepteren?
Aangezien het vandaag Nationale Complimentendag is, besloten wij het te vragen aan de grootste complimentenexpert van Nederland: Frank van Marwijk .
Hij is al jaren lichaamsstaaldeskundige en schreef tevens Het Groot Complimentenboek .  
  Hoi Frank! Nu noem ik jou net een expert op het gebied van complimenten. Wat is nou de slechtst mogelijke reactie op zo’n ophemeling?
“Haha. Nou, wat je vaak ziet is dat mensen direct zo’n compliment gaan afzwakken. Dus in dit geval zou ik bijvoorbeeld zeggen dat het wel meevalt, ik heus niet de enige expert in Nederland ben, dat er aan het Groot Complimentenboek heel veel mensen hebben meegewerkt of dat het boek nu niet eens meer te koop is. Het bagatelliseren dus, van iets waarvoor een ander je prijst. Heel Nederlands eigenlijk.
Hoezo is dat Nederlands?
“Dat je bescheiden hoort te zijn zit toch een beetje in ons culturele DNA. De Engelsen hebben dat zelfs nog sterker. Het is gewoon heel Nederlands om altijd “normaal” te blijven en vooral niet arrogant over te komen. Ook niet als iemand anders je de hemel in prijst. Iets dat je in Amerika bijvoorbeeld nooit tegen zou komen, daar is alles ‘amazing’ en van ‘oh my god!’”
Fallback image for card
Oké, maar waarom zijn we dan zo slecht in het aannemen van een compliment?
“Omdat complimenten vaak heel erg vaag en onduidelijk zijn. De zin “Wat zie je er goed uit vandaag” impliceert zowel iets positiefs als iets negatiefs, namelijk dat je er op andere dagen niet goed uitziet. Ook kan een compliment soms als verleiding overkomen, of juist als afwijzing. De context en ondertoon van een compliment zijn vaak zo lastig te lezen, dat we teveel gaan nadenken en niet meer weten te reageren op een compliment. Als een soort verdediging gaan mensen daarom het afzwakken, wegwuiven of terugkaatsen.”
Is het zo erg dan, om je bescheiden op te stellen en een compliment weg te wuiven?

“Ja, want wat je daarmee eigenlijk doet is een compliment dat jij ontvangt, omzetten in een belediging voor de gever ervan. Als iemand jou een compliment over je jurk geeft en jij zegt “Dit oude ding?! Nee joh, die kostte me 5 euro in de uitverkoop!”, dan ondermijn je eigenlijk de mode-kennis van de gever. Deze ziet dit als een afwijzing en houdt er geen prettig gevoel aan over. Dat is iets dat je natuurlijk wil ontwijken, voordat niemand meer complimentjes durft te geven.”
Maar als je niet weet wat iets precies betekent, hoe kan je dan het beste reageren?
“Er zijn veel verschillende manieren, maar het komt allemaal neer op laten blijken dat je het hebt gehoord, ervan genieten en simpelweg “dankjewel” zeggen. Natuurlijk helpt een vriendelijke lach erbij en je kan soms heus een compliment teruggeven, maar alleen als het gemeend is. En nee, dat komt heus niet arrogant over.”
Fallback image for card
En is er nog iets dat de compliment-gevers kunnen doen?
“Ja zeker! Heel veel mensen hebben geen flauw idee hoe ze een goed compliment kunnen geven. Geen wonder dat mensen het vaak lastig vinden erop te reageren!”
Wat zijn dan complimenten die je nooit moet geven?
“Drie categorieën die je altijd moet vermijden zijn:
Fallback image for card
En wat nou als je die wel hoort, wat moet je dan wel doen?
“Toch reageren zoals je op elk compliment zou moeten reageren: lachen, dankjewel zeggen en niet nadenken over alle mogelijke bedoelingen. Waarschijnlijk bedoelt iemand het oprecht, dus het is verreweg het beste om een compliment gewoon te accepteren.”
Om je lessen dan maar meteen in de praktijk te brengen: bedankt voor je wijze lessen Frank!
“Graag gedaan!”

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA