Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Hoe de Britse tabloids Harry en Meghan dwongen tot drastische maatregelen

9 jan 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
MeganMarkle
Woensdag maakten de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle via Instagram bekend dat ze hun koninklijke taken grotendeels neerleggen om hun eigen pad te kunnen kiezen. Het paar streeft naar financiële onafhankelijkheid, richt een nieuwe liefdadigheidsinstelling op en zal voortaan hun tijd verdelen tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Britse tabloids waren op zijn zachtst gezegd 'not amused'. Toch kan deze stap niet als een verrassing komen.

Hoewel het lidmaatschap van de Britse koninklijke familie ongekende welvaart garandeert, zitten er ook nadelen aan verbonden. Vanaf het allereerste moment dat zij in beeld kwam als potentiële vriendin van Harry werd Meghan een geliefd doelwit van de Britse media. In een documentaire van ITV onthult Meghan hoe ze de waarschuwingen van vrienden in de wind sloeg:

"Toen ik mijn huidige man voor het eerst ontmoette waren mijn vrienden heel blij omdat ik zo gelukkig was, maar mijn Britse vrienden zeiden tegen me: "Hij is vast geweldig, maar je moet dit niet doen want de tabloids zullen je leven kapot maken." En ik was zo naïef- ik ben Amerikaans, wij kennen dat hier niet - ik zei: Waar heb je het over? Ik snapte het echt niet, dus dat was heel ingewikkeld."

Een van de eerste krantenkoppen van de Daily Mail over Meghan, uit november 2016, had een spottende en racistische ondertoon, die suggereerde dat Markle - die een zwarte moeder en witte vader heeft - van 'de straat' zou zijn: "Harry’s girl is (almost) straight outta Compton".

De prins liet het er niet bij zitten. In een verklaring die maand veroordeelde hij het 'besmeuren op de voorpagina van een landelijke krant; de racistische ondertonen van opiniestukken en het openlijke seksisme en racisme van trollen op social media en in de reacties op webartikelen'. 

Toch zouden de aanvallen blijven komen. De Britse tabloids buitelden over elkaar heen om Meghan Markle de meest bizarre en vergezochte zaken kwalijk te nemen, dan wel aan te wrijven. Haar snacks zouden droogte en moord faciliteren, ze zou ruzie hebben met haar schoonzus Kate en haar het vreemdgaan van haar zwager William verwijten, ze zou de Koningin beledigen door haar eigen gynaecoloog te kiezen en ga zo maar door. Haar vader en halfzus, met wie ze al jaren nauwelijks contact heeft, verschenen wekelijks tegen betaling in de pers met smeuïge beschuldigingen, die breed werden uitgemeten. Zelfs een kappersbezoek van haar vader werd nieuwswaardig geacht.
serenamegan
De Duke en Duchess van Sussex waren echter niet van plan om de continue stroom aantijgingen zwijgend over zich heen te laten komen. Vorig jaar oktober schreven zij geschiedenis door de Mail on Sunday  aan te klagen voor het publiceren van een brief van Meghan aan haar vader.  Harry vergeleek de berichtgeving over zijn vrouw met die over zijn moeder, prinses Diana, die in 1997 om het leven kwam bij een verkeersongeluk op het moment dat zij door paparazzi werd achtervolgd. In de ITV-documentaire zegt hij:

"Ik zal mijn familie altijd beschermen en nu heb ik zelf een gezin om te beschermen.  Dus alles wat zij (prinses Diana, red.) heeft moeten doorstaan en wat er met haar is gebeurd, is ongelofelijk belangrijk om dagelijks in mijn achterhoofd te houden. Ik ben niet paranoïde, ik wil gewoon voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Het hoort bij mijn baan om me groot te houden, maar zowel voor mij als mijn vrouw is er veel dat steekt in de berichtgeving. Vooral aangezien de meerderheid ervan onwaar is."

Prins Harry, die altijd open is geweest over de impact die het ongeluk van zijn moeder op zijn mentale toestand heeft gehad, kiest er dus nu voor om zijn gezin uit de verstikkende grip van het koninklijke mediacircus te bevrijden.

Op hun website maakt het paar bekend dat zij zich niet langer aan de 'The Royal Rota' zullen houden; een set afspraken die een aantal landelijke media (The Daily Express, The Daily Mail, The Daily Mirror, The Evening Standard, The Telegraph, The Times en The Sun) het eerste publicatierecht gunt van beeldmateriaal en nieuws van het koninklijk huis. Historisch gezien verplicht de rota media om feitelijk en fair te berichten over het koninklijk huis, in ruil voor de mogelijkheid om kranten te verkopen met hun content, maar in de praktijk is speculatie de norm. Bepaalde media zouden bovendien terugslaan met langdurige negatieve berichtgeving op het moment dat koninklijke individuen zich hieraan proberen te onttrekken. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of Harry en Meghan in staat zullen zijn om de Murdoch-mediamachine te verslaan, maar ze hebben in elk geval de keuze gemaakt om het spel dat zij alleen maar kunnen verliezen niet langer mee te spelen.