De Wereld Draait Door

Grietje Braaksma, Grand Theatre Boekhandel

  •  
01-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Grietje Braaksma
Woonplaats:  Amsterdam
Favoriete genre?  “Om heel eerlijk te zijn heb ik niet een favoriet genre. Ik houd van boeken en ben een omnivoor op dat gebied. Literatuur en dus ook poëzie, kunst, kookboeken, kinderboeken, filosofie, reisgidsen en reisliteratuur, ik kan het allemaal waarderen. O ja, en 2 á 3 keer per jaar een goede thriller.”
Favoriete boeken? “Verschilt per dag en per uur, maar vooruit: Reünie - Fred Uhlman, Het  kind in de tijd - Ian McEwan, De tuin van de samoerai - Gail Tsukiyama.”
Grietje verruilde per 1 maart 2016 De Bijenkorf voor een boekhandel in oprichting. Zij wordt vestigingsmanager van de nieuwe boekhandel Grand Theatre Boekhandel in Breda.
Grietje (1961) heeft, net als de overige drie leden van het panel, het lezen van huis uit meegekregen. “Mijn vader las heel veel en ook mijn beide broers, we lazen eigenlijk altijd. Op de middelbare school in Leeuwarden had ik een geweldige lerares Nederlands. Zij heeft mij de liefde voor poëzie bijgebracht waar ik tot op de dag van vandaag van geniet.”
Ze had geen idee wat ze wilde gaan studeren, dus ging ze een jaar in een boekhandel werken om een weloverwogen keuze te kunnen maken. De liefde tussen de boeken en haar was geheel wederzijds en het is nu nog steeds dik aan.   
“Ik vind het belangrijk dat echt al onze klanten iets kunnen vinden wat ze interesseert, waar ze blij van worden. Voor mijn werk laat ik mijn hobby's thuis, ik koop niet in voor mezelf."
Het mooist aan mijn vak is de combinatie Boeken & Mensen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste en het leukste. Mijn vak is altijd actueel, geen dag is hetzelfde. Wie wint welke prijs? Welke politicus schrijft zijn memoires? Welke boeken worden waar besproken en wat is de waardering?"
Zelf leest Grietje het liefst in het Beatrixpark op een handdoekje bij de vijver met op de achtergrond vrolijk spelende kinderen. Lezen is voor haar een wereld helemaal voor haarzelf, waar ze zich terug kan trekken. Het helpt haar te reflecteren op de wereld en op haar eigen leven.
Maar lezen is niet haar enige passie. “Ik houd ook veel van kunst en ga regelmatig naar exposities. Ook ben ik dol op mode, dus ik ga altijd kijken waar een mooie tentoonstelling is en reis daar naartoe. Verder ben ik een filmfanaat.”  
Ze vindt niet dat er te weinig gelezen wordt in Nederland. Er wordt volgens haar juist heel veel gelezen. “Ik merk dat jongeren zeker onder invloed van Das Magazin, het grootste literaire tijdschrift van Nederland, weer veel meer lezen. Overigens ben ik wel een rasoptimist, dus dit antwoord is beslist gekleurd.  
Ik hoop dat mijn deelname aan het  DWDD boekenpanel heel veel leesplezier gaat opleveren, voor alle panelleden en natuurlijk voor alle mensen die kijken.”

Meer over:

boekenpanel,