Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Glodi Lugungu: Eerst bewijzen dat ik grappig ben voordat ik over politiek begin

10 jan 2020
  •  
leestijd 3 minuten
Glodi lugungu 20200106-dwdd-krukken
Glodi Lugungu werd onlangs door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2020. Nadat het DWDD-publiek al eerder met hem kennismaakte op Apollo Night debuteerde hij afgelopen maandag als tafelheer. Wij spraken hem over zijn eerste keer op de krukken en meer...

'Ik dacht steeds 'Moet ik het luchtiger maken?' en 'Is dat wel aan mij?''

Wij kregen veel positieve reacties op je debuut en Giovanca Ostiana gaf je zelfs tijdens de uitzending al een compliment, hoe heb je het zelf ervaren?

"Ik heb ontzettend veel leuke reacties gehad. In het begin is het wel spannend omdat je niet weet wat er van je verwacht wordt, maar omdat je best lang aan tafel zit kom je steeds beter in je vel en wordt het eigenlijk steeds leuker."

Is er een groot verschil tussen opdraven bij een televisieprogramma en optreden op een podium?

"Ja zeker. Als ik op het podium sta dan weet ik wat er gaat gebeuren. De mensen in de zaal komen ergens voor, dat geeft me houvast.  Bovendien maak ik daar grappen. Bij DWDD werden best wel serieuze onderwerpen behandeld. Ik dacht steeds: Moet ik het luchtiger maken? En: Is dat wel aan mij?"

Heb je wel alles gevraagd wat je wilde weten?

"Er was een vraag die ik achteraf eigenlijk had willen stellen, maar ik hield me gezien de ernst van het onderwerp expres een beetje stil. Ik had Beatrice de Graaf en Eelco Bosch van Rosenthal willen vragen of wij ons als land en als Nederlanders zorgen moeten maken over het conflict tussen Iran en de VS."

In de uitzending waren ook een aantal van de nieuwe presentatieduo's van Op1 te gast. Zou jij jezelf ooit een duo zien vormen met iemand?

"Ik denk dat het lastig is om met mij een duo te vormen omdat ik zo onvoorspelbaar ben. Tijdens een set verander je continu dingen, of het nou goed of slecht gaat. Ik zie heel snel iets in de lucht hangen en roep dat meteen waardoor elk optreden anders is, met een duo moet dat een beetje gelijk zijn. Ik geloof wel dat ik ooit een leuk duo kan vormen maar heb nog niemand ontmoet die mij aanvoelt en ziet wat ik zie."

'Ik ben best veel bezig met politieke onderwerpen, maar ik uit het niet in mijn shows'

Op de krukken liet je internetmemes over de 'naderende' Derde Wereldoorlog zien. Ben je zelf veel met politiek bezig?

"Ik ben er zeker wel mee bezig maar ik uit het niet in mijn shows. In mijn omgeving hebben we veel gesprekken over (wereld)politiek en maatschappelijke issues als discriminatie, maar ik vind het nog te spannend om die gesprekken ook op het podium aan te gaan."

Zie je dat in de toekomst veranderen?

"Dave Chapelle begon zijn carrière ook door grappen te maken over de ghetto. Ik denk dat het goed is dat je als startende comedian dicht bij jezelf blijft. Laat mij maar eerst bewijzen dat ik grappig ben, een eigen publiek opbouwen. Er is nog zoveel dat mensen niet over mij weten, over mijn jeugd en hoe ik opgroeide. Ik wil dat mensen me eerst leren kennen voordat ik over politiek begin."

Je hebt een drukke periode voor de boeg, waar kijk je het meest naar uit?

"We beginnen 17 januari met de try-outs van 'Ze bedoelen het goed' en daarna volgt sowieso een tour van 24 shows. Ik heb nog geen favoriete zaal of zo, maar ik kijk heel erg uit naar het optreden in Den Bosch. Puur omdat het de eerste keer zal zijn dat ik een hele avond mag vullen."

Populair bij BNNVARA