De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De beste Nederlandse stoelen

18-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
Stoelen thumb
Morgen start de Dutch Design Week in Eindhoven. Eén idee dat daar getoond wordt gaat heel veel mensen blij maken: professor Peter Vink van de TU Delt wil wat doen aan het tekort in beenruimte op lijnvluchten. Hij is een expert op het gebied van vliegtuigcomfort en weet alles van bijvoorbeeld de stoelen. Hij komt langs met Peter R. de Vries, die de stoelen test. Wij zijn benieuwd wat Peter van deze Nederlandse designklassiekers zou vinden. 

Rietveldstoel

productfoto_full

Een absolute klassieker: de Rood-blauwe stoel, ook wel Rietveldstoel genoemd, naar zijn maker en bedenker architect en meubelmaker Gerrit Rietveld. De stoel is ontworpen rond 1920 en geldt met het Rietveld Schröderhuis, de asymmetrische composities van Mondriaan uit de jaren '20 en Café De Unie in Rotterdam, als een schoolvoorbeeld van kunstbeweging De Stijl. Een zitmeubel teruggebracht tot de essentie; latten, triplex en primaire kleuren.  Spoiler: de stoel is niet heel comfortabel.

Gispen-stoel

willem-hendrik-gispen-412-vintage-mat-chroom-stof

W.H. Gispen (1890 – 1981) was een echte meubelontwerper. In zijn metaalfabriek maakte hij meubelen met een buisframe, met name voor kantoren. In een simpel doeltreffend design, waardoor zijn stoelen tijdloos zijn. In 1929 begon zijn fabriek als eerste in Nederland met de seriefabricage van stalen buismeubilair. Dit model, de 421, zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen.

De Revolt-stoel

Friso Kramer Stoel CMYK foto Jan Versnel

Ontwerper Friso Kramer ken je, waarschijnlijk onbewust, van de groene brievenbus en van zijn ‘paaltoparmatuur’-lantaarnpaal. Maar allerberoemdst is zijn Revolt-stoel. Een functionele stoel, zonder poespas, maar met perfecte zit. Uit 1953 alweer, maar de stoel wordt nog altijd geproduceerd. Wel in iets andere maten omdat de mens langer is geworden. In de jaren ’60 en ’70 zaten vrijwel alle leerlingen op een variant van de klassieker, die ook in bedrijven een succes was.

De Voddenstoel

Voddenstoel-Tejo-Remy
Tejo Remy ontwierp deze stoel in 1991, hetzelfde jaar waarin hij zijn beroemde laatjeskast ‘Chest of drawers’ en zijn ‘Milk bottle lamp’ ontwierp. Samen met de Voddenstoel zouden deze drie ontwerpen uitgroeien tot iconen van de ‘Dutch design stroming’. De stoel is gemaakt van oude kledingstukken die bij elkaar worden gehouden door metalen banden, waarmee normaal kratten en dozen mee worden verstevigd. Elke stoel is uniek. Met waardeloze vodden en industriële verpakkingsmiddelen wordt zo een high brow designartikel gemaakt.

Knotted Chair

Dé doorbraak van Marcel Wanders: De ‘Knotted Chair’ uit 1996, misschien wel het beroemdste Dutch design van na de tweede wereldoorlog. Ontstaan uit het Dry Tech I project van TU Delft en het legendarische Droog Design-label. De stoel bestaat uit speciaal touw, dat geknoopt wordt met de traditionele macramé-techniek. Vervolgens wordt het bewerkt met een hightech kunststof en worden de touwen vormvast. In de stoel komen ambacht en innovatie op een prachtige manier samen.  

Do hit chair

do_hit_01_1

De ‘Do hit chair’ van Marijn van der Pol uit 2000 is even simpel als revolutionair. Als je de, overigens niet goedkope, stoel aanschaft, krijg je een egale kubus van metaal. Vervolgens aan jou de schone taak om met een moker een stoelvorm in de kubus te rammen. Design voor de doe-het-zelver!

Kuipstoel in sloophout

Kuipstoel-kinderkuipstoel-in-sloophout
Piet Hein Eek is beroemd geworden om zijn gebruik van sloophout. Hij studeerde in 1990 af aan de Design Academy Eindhoven (tot 1997 Academie voor Industriële Vormgeving genoemd) met een kast van sloophout, die inmiddels de 'Klassieke Kast in Sloophout' genoemd wordt. Maar ook zijn stoelen zijn natuurlijk iconen van Nederlands design geworden. 

De Smoke chair

Smoke-chair-maarten-baas

Deze stoel komt uit de serie ‘Smoke’, waar Maarten Baas in 2002 mee afstudeerde, ook aan de Design Academy Eindhoven. Baas liet in de serie verschillende meubelen vlam vatten. Daarna bracht hij een laag epoxy aan, waardoor ze toch bruikbaar bleven. Eén van die meubelen was de klassieker waar we mee begonnen: de Rietveldstoel. De cirkel is rond.

Meer over:

design, stoelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.